Ulasan Buku : Siapa Penghuni Bumi Sebelum Manusia?


Tajuk Asli : Allazina Sakanu al-Ardha QablanaPengarang : Muhammad Isa Dawud

Penterjemah : Irwan Kurniawan (Bahasa Indonesia), Mukhtar Yusuf (Bahasa Malaysia)

Terbitan : Pustaka Hidayah (Indonesia), Pustaka Syuhada (Malaysia)

Ulasan oleh : Ibnuyaacob (https://dajjal.wordpress.com/)

Pendahuluan

Assalamu’alaikum,

Kurnian Allah SWT yang mencukupkan diriku dengan pancaindera anugerah-Nya, moga aku sentiasa bersyukur dan sentiasa tergolong dalam golongan mukmin yang bersyukur dengan pemberian-Nya. Segala yang baik itu dari Allah dan yang buruk dan silap itu adalah dari kelemahan diriku sendiri.

Menurut penerbit, buku ini adalah karya terbaru selepas buku “Dialog Dengan Jin Islam” dan “Dajjal Akan Muncul Dari Kerajaan Jin Di Segitiga Bermuda”.

Buku yang bertajuk di atas sudah pun berada di pasaran sejak 1996 di kedai-kedai buku di Indonesia dan 1997 barulah di terbitkan di Malaysia dalam edisi bahasa Malaysia. Seperti biasa Muhammad Isa Dawud akan tampil dengan karangan-karangannya yang unik dan penuh misteri khususnya dalam buku ini. Barangsiapa yang berlegar-legar di kedai buku dan terpandang tajuknya, pasti akan terus membelinya.

Namun, tidak semua orang suka akan gaya penulisannya yang penuh ilmiah itu. Ya, karangannya walaupun berkisar makhluk asing bukannya ditulis untuk tujuan hiburan tetapi ianya ditonjolkan dengan tujuan mengajar masyarakat berfikir dan berbahas. Membaca bukunya tidak seperti membaca akhbar-akhbar tabloid yang mengunjurkan cerita-cerita misteri. Yakni pembaca jangan pula samakan bukunya dengan majalah tabloid Mastika dan Variasari.

Kali ini penulis akan mengulas berkenaan bukunya yang bertajuk SIAPA PENGHUNI BUMI SEBELUM MANUSIA? Walaupun isi kandungan ini tidak mengisahkan hal-ehwal Dajjal yang menjadi intipati utama blog ini, namun isi kandungannya terdapat maklumat-maklumat tersembunyi yang pada pandangan penulis merupakan kunci kepada identiti Dajjal.

Di bawah ini adalah pandangan peribadi penulis sebagai peminat tulisan Muhammad Isa Dawud. Sekiranya para pembaca sekelian kurang bersetuju, tidak mengapa. Ianya cuma sekadar perkongsian ilmu penulis yang sedikit ini dalam mentafsir pemikiran orang yang lebih bijak dan lebih berpengalaman dalam hal ehwal antropologi dan sosiologi.

Persoalan-Persoalan Utama

Buku ini membincang dan menghuraikan persoalan-persoalan berikut:-

 1. Mencari apakah adanya makhluk berakal lain yang hidup di bumi sebelum kedatangan Nabi Adam a.s.
 2. Membincangkan peradaban yang dibina oleh makhluk-makhluk tersebut.
 3. Membuktikan terdapatnya keupayaan sains dan teknologi yang lebih maju yang telah pun wujud sebelum kedantangan manusia.
 4. Membuktikan bahawa makhluk-makhluk berakal ini hidup bermasyarakat dan berorganisasi seperti juga manusia sekarang ini.
 5. Membuktikan makhluk-makhluk ini mempunyai bentuk fizikal yang hampir sama dengan manusia cumanya berbeza dari segi beberapa anggota badan.
 6. Membuktikan bahawa kehidupan makhluk-makhluk ini telah musnah akibat dari pancaran atom yang teramat kuat yang disyaki kesan dari peperangan.
 7. Membincangkan kewujudan saki baki makhluk-makhluk ini yang masih hidup sekarang tetapi tinggal di persimpangan masa yang sukar ditemukan manusia kecuali beberapa orang yang bernasib baik.
 8. Membincangkan bagaimana datangnya Nabi Adam dan Siti Hawa ke muka bumi.
 9. Membahaskan apakah Nabi Adam dan Siti Hawa datang ke bumi dari planet lain atau benar dari syurga berdasarkan al-Quran dan Hadith.
 10. Menghuraikan semua persoalan-persoalan berdasarkan bukti-bukti peninggalan artifak, manuskrip-manuskrip kuno, al-Quran, hadith, Taurat, Injil dan beberapa kisah-kisah turun-temurun yang diambil dari beberapa orang individu di Skandinavia.

Ulasan Mengikut Topik

Kita, Sebelum Membicarakan Mereka (ms 1-36)

Topik ini dimulakan dengan ungkapan berikut

Dilahirkan….letih…kemudian mati

Dilahirkan….kini letih…..dan belum mati…. namun pasti akan mati

Isa Dawud menyatakan bahawa itulah ringkasan hidupnya. Ya, samalah dengan penulis sendiri dan para pembaca sekalian. Memang kita letih bekerja, belajar dan beribadat dan semua itu akan menghala kepada satu matlamat iaitu ‘kematian’.

       

(Gambar) Anatoli Francis (1844-1924) , Ashley Montagu (1905-1999)

Beliau memulakan bicaranya dengan menghuraikan kisah penguasa Parsi yang bernama Zemire dari karangan Anatoli Francis yang bertajuk “Opinions of Jerome Coignard“. Kisahnya berkisar seorang penguasa yang mahu mengetahui sejarah manusia dan beliau telah mengarahkan para pendetanya menuliskan hal itu.

Topik ini juga mengetengahkan penemuan-penemuan penting oleh Ashley Montagu mengenai tulisan-tulisan kuno berbentuk ukiran paku (cuneiform) di Sungai Tigris dan tulisan hieroglif Mesir. MID (Muhammad Isa Dawud) menghuraikan penemuan tulisan-tulisan itu dengan menimbulkan suatu persoalan, apakah bentuk kehidupan 10,000 tahun silam?

Kemudian MID telah mengalihkan terus perbincangan dari penemuan manuskrip itu kepada persoalan asal iatu “Penghuni Bumi Sebelum Manusia” pada mukasurat 6. Perbahasan lebih detail diteruskan dalam mukasurat ini dengan menghujahkan bilangan-bilangan tahun sebelum datangnya Nabi Adam. Namun begitu, perbincangan ini tidak begitu panjang, ianya diganggu oleh perbincangan tentang umur Adam, Nuh dan nabi-nabi lain pada mukasurat 14.

Perbincangan dari mukasurat 15 hingga 36 mengisarkan perbahasan tentang tempoh sebenar kehidupan manusia bermula dari Nabi Adam, Idris, Ibrahim, Nuh hinggalah Isa. Perbahasan juga menghuraikan adakah Nuh pernah bertemu dengan Adam atau pernah melihat Adam? Tentang umur sebenar Nabi Nuh juga dihujahkan.

MID juga menggunakan hampir 30 % fakta Taurat dalam topik ini. Ini dapat dilihat apabila MID cuba menghujahkan fakta-fakta tentang salasilah Nabi Adam. Fakta diambil dari Bab 5 (Fasal Kejadian) dari teks Taurat Ibrani, Yunani dan Samiri.

Isi-Isi Penting Topik

 • Di sini dapat disimpulkan bahawa adanya kehidupan lain sebelum manusia berdasarkan fakta dari Taurat dan penemuan tulisan-tulisan kuno oleh para arkeologi.
 • Terdapat penyelewengan fakta tahun dan nama dalam salasilah Adam hingga Nuh daripada Taurat Ibrani, Yunani dan Samiri.

Pembodohan Pembahasan Tentang Bahtera Noh (ms 36-52)

Sub-topik ini membicarakan sepenuhnya pembohongan orang-orang Yahudi yang cuba menyatakan kebenaran Taurat palsu mereka mengenai tempat sebenar bahtera Nuh mendarat. MID mengupas fakta-fakta yang dikemukakan oleh John Leiby yang yakin bahawa bahtera Nuh terdampar di Gunung Ararat, Timur Turki.

(Gambar) Ekspedisi mencari bahtera Nuh di Gunung Ararat.

MID juga menegaskan orang Yahudi sanggup melalukan ekspedisi untuk membuktikan bahawa kenyataan Taurat mereka adalah benar (walaupun mereka tahu ianya palsu belaka). MID memberikan contoh ekspedisi yang dilakukan oleh Frederick Barot dari Jerman yang melakukan pendakian di sebuah gunung di Armenia.

(Gambar) Gunung Armenia yang dikatakan terdamparnya bahtera Nabi Nuh.

Selain itu, terdapat ekspedisi lain iaitu oleh Gordon Gaskeil, Christian Herald dan George Jefferson Green. Kesemua mereka cuba membenarkan perkara yang palsu.

Seperti biasa, perbahasan tentang Nuh di bawah topik ini terhenti pada mukasurat 46. MID menamatkan perbincangan bahtera Nuh dengan menghuraikan dengan panjang lebar tentang kepalsuan fakta-fakta Taurat. Kemudian perbincangan itu diselitkan secara tidak langsung tentang makhluk-makhluk aneh sebelum kedatangan Adam.

Isi-Isi Penting Topik Ini

 • Hampir kesemua fakta-fakta yang dikemukan oleh pengkaji Yahudi tidak boleh dipercayai terutamanya berkisarkan bahtera Nabi Nuh.
 • MID mendedahkan bahawa kita perlu berhat-hati dalam meneliti setiap ekspedisi yang dilakukan oleh pengkaji barat tentang peninggalan-peninggalan para nabi.
 • Penulis sendiri dengan yakin ingin mengatakan bahawa ekspedisi ini banyak difilemkan khususnya dalam rencana Discovery Channel dan National Geographic.
 • Kesimpulannya, fakta-fakta bahtera Nuh dari kedua-dua siaran (channel) ini tidak semuanya boleh dipercayai.

Kenyataan-Kenyataan Di Bumi, Kebatilan-Kebatilan Dalam Taurat Dan Kontradiksi-Kontradiksi Dalam Injil (ms 53-90)

Di dalam topik ini penulis amat tertarik dan masygul kenyataan berikut :

“…..Al-Quran Al-Karim adalah kitab pertama yang dikenal manusia, yang mengkaji tingkatan-tingkatan lapisan bumi, menyingkapkan ketersembunyiannya melalui penggalian-penggalian dan peninggalan-peninggalan di perut bumi. Itu adalah kajian yang sekarang disebut, Geochronologic Study. Kerana kita sebagai manusia tidak menyaksikanpenciptaan bumi dan penciptaan diri kita sendiri. Allah SWT membukakan untuk kita pintu kajian hakikat-hakikat ini tempat kita hidup dan melimpahinya. Dan kita merupakan bahagian daripadanya, agar kita melihat, belajar dan memahami…”

Isi-Isi Penting

 • Di dalam al-Quran telah ada kunci-kunci ilmu yang didedahkan oleh Allah SWT. Tinggal hanya untuk umat Islam mencar dan membahaskannya dengan lebih mendalam. Ilmu-ilmu tersebut ialah astronomi, geologi, geografi, biologi dan matereologi.
 • Penentuan jarak masa antara Adam dan Nabi Isa tidak kurang dari 10 juta tahun. Penentuan masa ini dibahas berdasarkan pendapat beberapa tokoh iatu Dr. Mustapha Mahmud dan Dr. Abd Alim bin Abd Rahman.
 • MID dalam membincangkan umur manusia tertua seperti biasa memasukkan unsur-unsur sains dalam perbincangannya. Dalam topik ini, MID menjelaskan bagaimana atom-atom proton, eon dan neutron digunakan bagi menentukan umur terhadap fosil-fosil yang dijumpai. Perbahasan kaedah saintifik ini agak panjang iaitu dari mukasurat 65 hingga 73.
 • MID juga menjelaskan kecelaruan fakta yang terdapat dalam Injil Lucas dan Injil Mathew dalam membincangkan soal umur manusia tertua.
 • Selain itu, kitab perjanjian lama (Taurat) juga mengalami kecelaruan fakta di mana hanya terdapat 19 nama sebelum kemunculan Nabi Ibrahim sedangkan dalam Injil Lucas, bilangan nama menjadi 20 pula. Ini membuktikan terdapat penambahan atau penyelewengan tulisan oleh pendeta-pendeta Yahudi dan Kristian.

Lima Juta Tahun Sebelum Adam (ms 91-109)

 • Terdapat penemuan fosil-fosil yang membuktikan adanya kehidupan sebelum turunnya Adam. Fosil-fosil itu bukanlah dinasour tetapi makhluk seperti manusia cuma ianya mempunyai banyak tangan, sayap dan perbezaan pada beberapa anggota tubuh yang lain.
 • MID juga menyelitkan perbincangan mengenai kisah-kisah individu yang pernah terserempak dengan makhluk aneh dan juga menghadapi situasi dalam dimensi lain. Contohnya, kisah Leinigh Herbert, Blatsber, William Morrow, Charles Thomas, Ashley Montagu dan Alfred Kroeber.
 • Perbincangan terpenting adalah pada rahsia firman Allah dalam surah al-Baqarah, ayat 30 yang bermaksud;

“Sesungguhnya, Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi”, mereka (malaikat)  berkata, “Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di muka bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah…

 • MID menegaskan bagaimana malaikat tahu bahawa hamba Allah yang bakal dicipta nanti (Adam & keturunannya) akan membuat ‘kerosakan’ dan ‘menumpah darah’ (berperang). Ini membuktikan sudah ada kehidupan makhluk lain sebelum manusia yang telah diturunkan syariat Islam. Cuma bezanya makhluk sebelum Adam berbeza dari segi jasad dan kemampuan intelektual.
 • Akhir topik ini MID cuba membuka permasalahan Jin dengan menjelaskan kehidupan-kehidupan masyarakat jin yang engkar dalam melaksanakan syariat. Kemudian kisah keengganan Iblis sujud kepada Adam.

Hari-Hari Terakhir Bumi Sebelum Turun Adam (ms 117-140)

 • MID membuka persoalan tentang keadaan bumi yang sebenarnya sebelum Adam turun. Menurutnya ijtihadnya, perpecahan dan peperangan atom sudah terjadi dan menyaksikan kerosakan bumi yang teruk dan hanya beberapa tempat yang selamat. Ledakan itu jugalah yang menghancurkan sebahagian besar peninggalan peradaban sebelum Adam.
 • Beberapa manuskrip dari Sweeden dijadikan bukti walaupun masih dalam perdebatan para cendekiawan. Perbincangan juga terarah kepada bentuk-bentuk muka bumi di negara-negara Skandinavia terutamanya negara Sweeden dan Norway.
 • Perbincangan terhenti seketika apabila MID mengetengahkan buku yang dikarang oleh Von Deikin berkenaan kenderaan dewa-dewa. MID menyatakan rasa tidak setujunya dengan buku Von Deikin yang dianggap bercampuran perkara-perkara mitos.
 • Kemudian perbincangan diteruskan dengan merungkai permasalahan jin. MID membahaskan tentang kemampuan fizikal jin menurut bukti-bukti dari al-Quran.
 • Perbincangan diakhiri dengan mengulas buku karangan Dr. Jamaluddin Muhammad Musa yang bertajuk “Perang Nuklear Yang Akan Datang“.

Adam Dan Hawa Di Atas Potongan Benda Yang Terbang Dari Syurga (ms 141-162)

 • Perbincangan topik ini dimulakan dengan mengisahkan pengembaraan seorang arab bernama Harith bin Syadid yang ingin mencari datuknya di Zimbabwe. Dalam pengembaraan itu cuba mengungkap kisah lagenda yang mengatakan adanya kehidupan misteri di sebuah kota lama.
 • MID juga mengulas dengan panjang buku karangan Van K.Razanhover yang bertajuk “Sebelum Manusia Datang Ke Bumi”. Buku ini membahas tentang keyakinan penulis tersebut bahawa sejarah manusia bermula dari Belanda berdasarkan penemuan-penemuan batu-batu kuno.
 • Perbincangan paling menarik adalah pada mukasurat 149 yang mengutarakan pemikiran Ibnu Qayyim dalam kitabnya yang bertajuk “Hadiy al-Arwah Ila Bilad al-Afrah“. Ibnu Qayyim membahas secara kontroversi apakah syurga (seperti yang disebutkan dalam al-Quran) yang diduduki Adam dan Hawa sebelum turun ke bumi adalah syurga hakiki atau syurga planet lain?
 • Perbincangan ini amat menarik dimana diambil beberapa bukti dan tafsiran dari beberapa surah yang berkaitan seperti surah al-A’raf dan An-Nabaa’.
 • MID meneruskan perbincangannya berkenaan planet-planet dari luar bumi dengan mengulas kisah seorang lelaki misteri yang memberikan hasil kajiannya kepada seorang pembentang kertas kerja di bandar Bonn, Jerman.

Misteri Di Danau Kematian Dan Api Yang Besar Dan Misteri Terbesar Bersama Setiap Batu Atau Peninggalan (ms 163-184)

(Gambar) Gunung Berapi St. Helen, Montana, Amerika Syarikat.

 • Perbincangan dimulakan dengan menghuraikan misteri Gunung Berapi Saint Helen di Montana, Amerika Syarikat.
 • Huraian misteri gunung berapi ini kemudian diakhiri dengan ulasan tentang sejarah penemuan negara Amerika dan asal usul namanya sekali.
 • Kemudian, perbincangan yang panjang-lebar telah ditumpukan pada sejarah kuno negara Australia melalui lagenda-lagenda yang dituturkan oleh suku-suku orang asli di sana seperti Aborigin, Arunta, Warra Munga, Binbinga dan Kamiliol.

  

(Kiri) Orang asli Aborigin dan (Kanan) Orang Asli Warramunga, dari Australia

 • Perbahasan tentang negara Australia diketengahkan kerana Muhammad Isa Dawud cuba membuka persoalan berkemungkinan bahawa negara Australia yang seperti pulau besar itu adalah bongkahan dari jatuhan serpihan-serpihan planet lain.
 • Muhammad Isa Dawud kemudian membongkar pula bukti-bukti dari lagenda-lagenda di Peru, Amerika Selatan. Perbahasan mengenai Peru tertumpu kepada misteri bentuk-bentuk fizikal tempat-tempat ibadatnya. Bukti-bukti penemuan ahli paleantologi mengenai lembah-lembah di Peru juga dibahaskan dengan panjang.

(Gambar) Gambar kuno di batu-batu di Peru yang dijumpai

(Gambar) Gambar kuil kuno dari pandangan udara di Peru

(Gambar) Kuil kuno di Peru yang berjaya ditemui ahli arkeologi.

 • MID menyimpulkan di akhir topik ini bahawa penemuan-penemuan dan misteri di Montana, Australia dan Peru itu masih belum ada jawapannya.

Api Aneh Di Bumi Aneh Tidak Ada Kehidupan Di Bumi Kita Yang Datang Dari Planet Lain (ms 185-212)

 • MID memulakan topik ini dengan mengisahkan dengan panjang lebar berkenaan seseorang yang ‘aneh‘ yang datang ke kota London. Orang aneh tersebut telah bekerja di sebuah ladang yang besar. Sebuah peristiwa aneh telah berlaku di ladang itu dan penjaganya. Perisitiwa itu disaksikan sendiri oleh tuan punya ladang yang kemudiaanya telah dianggap gila orang masyarakat setempat kerana menuturkan tentang ‘daerah makhluk asing’.
 • Perbincangan diteruskan dengan menghuraikan kisah kedua iaitu berkenaan seorang kanak-kanak perempuan yang terjatuh ke alam lain di sungai berdekatan rumahnya.
 • Budak perempuan yang bernama Karen itu telah mengalami satu pengalaman mengembara ke alam lain (dimensi kelima) yang tidak disengajakannya.
 • Kanak-kanak itu mengisahkan kepada keluargaya bahawa dia telah melihat suatu peradaban yang lebih maju tetapi hampir musnah.
 • Malah Karen juga berbicara dan berjalan bersama-sama makhluk di alam misteri itu. Namun percakapannya tidak dipercayai kerana ia masih kanak-kanak. Sehinggalah dewasa, budak perempuan itu membukukan kisah misterinya.

Tetaplah Mada’in Salleh Sebuah Misteri Dan Tanda Bagi Yang Bertanya (ms 213-242)

 • Topik ini membicarakan dua hujah dari dua orang penulis, yang pertamanya seorang dari Sweeden iaitu F.N. Mubirg dan seorang lagi penulis Muslim iatu Abd Hamid Murdad. Kedua-dua penulis itu membicarakan misteri bagi tempat dan kaum yang sama iaitu kaum Tsamud, ‘Ad dan daerah Mada’in Salleh di Semenanjung Arab cumanya berbeza dari segi pendapat dan hipotesis.

  

(Gambar) Peninggalan kaum Ad & Tsamud di Madain Saleh

 • Pertamanya Muhammad Isa Dawud membentangkan hasil tulisan F.N. Mubirg yang mengambil kisah dari seorang pengembara zaman Viking Kuno. Pengembara itu menceritakan pengalamannya melihat tempat-tempat di kawasan Timur Tengah yang menunjukkan adanya peradaban yang maju dengan bangunan-bangunan yang tinggi.
 • Pengembara itu juga melalui manuskripnya mengisahkan bagaimana nenek moyangnya yang berkerja sebagai perompak telah terdampar di suatu tempat yang agak aneh. Bangunannya dari logam dan mempunyai kapal-kapal yang dapat terbang ke udara tanpa mengeluarkan sebarang bunyi.
 • Bahagian kedua pula MID membentangkan sebahagian kisah yang dipetik dari buku bertajuk Madain Saleh, Tilka Al’A’jubah karangan Muhammad Abd Hamid Murdad. Penulis buku ini mengisahkan pengalamannya melawat lembah Mu’azam, Gunung Al-Hiwar dan Al-Hijr. Tempat-tempat ini adalah peninggalan peradaban kuno kaum Tsamud yang dilaknat Allah SWT.
 • Muhammad Abd Hami Murdad juga menceritakan legena-lagenda fiksyen yang menjadi pegangan kaum-kaum Badwi yang tinggal di kawasan-kawasan itu. Menurut beliau lagi terdapat pelbagai mitos yang direka-reka kaum Badwi terutamanya bagi kawasan Wadi Al-Anbiya, Wadi Ar-Rajiim, Gunung Bakrah, Gunung Al-Ibrah, Gunung Al-Muruuj dan Lembah Al-Mazham serta Madain Salleh.
 • Akhir sekali, Muhammad Isa Dawud menyimpulkan bahawa dia sendiri bersetuju dengan penulisan penulis barat dan muslim itu tentang peradaban-peradaban yang wujud di Madain Salleh. Menurutnya lagi, peradaban itu telah pun diberitakan dengan jelasnya dalam kitab yang paling dipercayai iaitu Al-Quran.

Mungkin Ada Penghuni Marikh Tetapi Inilah Kenyataannya (ms 243-257)

 • Topik akhir ini Muhammad Isa Dawud mulakan (seperti topik sebelumnya) dengan ulasan terhadap buku bertajuk Di Tepian Alam Semesta, karangan Carter F. Washington.
 • Buku Carter ini membincangkan penemuan terhadap kerangka-kerangka makhluk kuno yang membuktikan wujudnya kehidupan sebelum turunnya Adam. Dalam perbahasannya, Carter dengan tegas mengatakan huruf-huruf Latin dimulakan oleh makhluk-makhluk ini.
 • Beliau juga dengan yakin menegaskan peradaban di bumi adalah berpunca dari peradaban yang wujud dari planet-planet lain.
 • Seorang ahli astronomi bernama Liwel. Penyelidik ini telah membangunkan teleskop bintangnya sendiri untuk mengkaji keadaan-keadaan di planet Marikh.
 • MID mengakhiri perbahasannya dengan mengetengahkan suatu kesimpulan yang ringkas tetapi menarik dan kukuh (pada pandangan penulis). Kesimpulannya ialah ;

“Nabi Adam telah turun ke bumi sejak berjuta-juta tahun yang dahulu dan sebelum turunnya Adam, bumi telah dihuni oleh makhluk mukallaf yang juga diturunkan syariat agama iatu Jin. Bangsa Jin telah membangunkan peradaban-peradaban yang moden sehingga menuntut mereka engkar terhadap seruan Allah. Mereka (Jin) bertelagah sesama sendiri sehingga terjadinya ledakan atom yang menghancurkan sebahagian besar peninggalan peradaban mereka.

Kemudian Adam diturunkan dan dalam masa yang sama Allah memperkenankan doa para Jin yang mahukan diri mereka tidak dapat dilihat oleh manusia. Maka Muhammad Isa Dawud ingin memahamkan kita peradaban yang maju yang tersisa hingga sekarang itu ialah peninggalan bangsa Jin kerana hanya golongan jin yang dapat terbang ke langit, hidup di lautan dan berlari sepantas kilat.”

Fakta-Fakta Menarik Yang Perlu Direnungkan dan Dibahaskan

 1. Iblis adalah bangsa Jin yang dididik oleh malaikat sehingga ‘alim seperti malaikat, namun sifat takabburnya telah membuatkan Allah murka dan melaknatnya sehingga akhirat. Dengan itu, Iblis berikrar akan berusaha menyesatkan anak-anak Adam. Kisah ini diriwayatkan oleh Imam At-Tabari.
 2. Kemampuan jin dalam menghasilkan teknologi atom dan fusion
 3. Persoalan yang dibangkitkan oleh Ibnu Qayyim iaitu adakah Adam, Hawa dan Iblis berada bukan di syurga sebenar tetapi syurga dari planet lain yang hampir sama indahnya dengan syurga sebenar.
 4. Malaikat mengetahui telah adanya peradaban yang moden sebelum Adam berdasarkan firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah, ayat 30 iaitu: “Sesungguhnya, Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi”, mereka (malaikat)  berkata, “Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di muka bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah…
 5. Taurat Kuno menyebut sebuah lagenda yang mengatakan semasa penghijrahan Nabi Musa a.s. bersama 70 orang Bani Israel, sebahagian pengikut Musa telah melihat gambar-gambar yang aneh di dasar Sungai Nil. Dari gambaran penglihatan mereka gambar-gambar itu mengisahkan kehidupan peradaban sebelum kedatangan Adam. Namun, Nabi Musa melarang mereka untuk melengah-lengahkan perjalanan kerana bimbang tentera Firaun akan sempat mengeja mereka. Pengikut-pengikut Musa yang telah melihat gambar-gambar itu telah menulisnya di dalam manuskrip-manuskrip dan diwarisi oleh anak cucu mereka.

Pandangan Penulis

Saya lebih tertarik dengan fakta kelima (5) iaitu  penghijrahan Nabi Musa dan Bani Israel. Selepas membaca kenyataan Muhammad Isa Dawud tentang lagenda itu, tiada lain yang saya fikirkan iaitu adakah sebahagian orang Bani Israel yang melihat gambar-gambar itu di dasar Sungai Nil adalah termasuk Samiri yakni Dajjal (mengikut teori Isa Dawud). Jika Samiri adalah salah eorang individu yang melihat gambar-gambar itu, maka tidak syak lagi bahawa dia kelak akan cuba mendapatkan bantuan jin dalam mencari teknologi-teknologi baru. Kita sedia maklum bahawa Dajjal dikurniakan Allah pemikiran yang pantas dan genius. Maka sudah pasti Samiri (Dajjal) itu mengetahui peradaban itu ialah peradaban bangsa Jin. Ini hanyalah teori sahaja yang tidak dapat dipastikan kebenarannya. Hanya Allah jualah yang mengetahui segala.

Beberapa Kelemahan Yang Dikenalpasti

 • Bahasa yang diterjemah ke Bahasa Malaysia kurang tepat walaupun dilakukan oleh orang Malaysia, masih terdapat beberapa perkataan Indonesia yang tidak diterjemahkan. Ini mungkin menganggu kekusyukan membaca dikalangan pembaca Malaysia.
 • Agak mengecewakan pihak penerbitan Pustaka Syuhada (Malaysia) tidak menterjemah sendiri dari buku asli dalam bahasa Arab. Terjemahan atas terjemahan akan merosakkan beberapa ayat dan cara persembahan asal penulis buku tersebut.
 • Font editing kurang kemas dimana perbezaan huruf tidak dibuat pada sebahagian ayat-ayat al-Quran, hadith dan pandangan penulis buku. Sebaiknya dialog, hadith dan pernyataan penulis di asingkan dalam perenggan (paragraph) lain.

Namun demikian usaha pihak Pustaka Syuhada menerbitkan tulisan Muhammd Isa Dawud amatlah dihargai. Mudah-mudahan pihak penerbit (Pustaka Syuhada) dapat membaiki kelemahan-kelemahan ini disamping menerbitkan lebih banyak lagi karangan-karangan ilmiah para penulis Arab di lain masa. InsyaAllah

Untuk pembaca Indonesia, Singapura, Malawi, Brunei dan Bangladesh;

(Ulasan di atas adalah berdasarkan buku Muhammad Isa Dawud versi Bahasa Malaysia, kemungkinan pernyataan dan mukasurat terdapat sedikit perbezaan-Ibnuyaacob)

 

Advertisements

49 responses to “Ulasan Buku : Siapa Penghuni Bumi Sebelum Manusia?

 1. Pingback: Siapakah penghuni Bumi Sebelum Manusia???? « Fauzi’s Weblog

 2. Menarik..
  kebetulan aku punya bukunya jd lumayan ngerti..

 3. Fighting For Truth

  dimana boleh beli buku ni?

 4. pertanyaan siapakah penghuni bumi sebelum manusia?.
  jawaban saya adalah berdasarkan dialog antara Tuhan dengan malaikat yg isinya seperti dijelaskan diatas yaitu : Malaikat mengetahui telah adanya peradaban yang moden sebelum Adam berdasarkan firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah, ayat 30 iaitu: “Sesungguhnya, Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi”, mereka (malaikat) berkata, “Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di muka bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah…“
  ayat ini jelas menggambarkan bahwa sudah ada sebangsa manusia yang hidup sebelumAdam diciptakan sehingga timbul pertanyaan (protes) dari para Malaikat, itulah yajuj ma’juj yang suka memakan makhluk hidup, yajuj ma’juj ini kalau boleh dikatakan adalah prototype-nya manusia yang pada akhirnya dikurung dengan kekuatan Iskandar Zulkarnaen dengan logam tembaga.

 5. Buku itu jangan terlalu dipercaya. Terlalu banyak keganjilan dalam buku itu. Tidak ilmiah, dan hanya mengutip dari cerita orang lain yang diragukan kebenaran ceritanya. Tidak ada referensi.

 6. ADAM BUKAN MAKHLUK PERTAMA DIMUKA BUMI…
  Tapi Adam adalah Makhluk pertama yang berTUHAN atau mengenal TUHAN..

  kalau lah ADAM makhluk pertama, maka ADAM tidak mempunyai tali pusar.. yang menandakan ADAM bukan keluar dari RAHIM seorang IBU

  siapa yang bisa buktikan??????

 7. salam,
  bagi menjawab persoalan ini, mudahan sedikit keterangan ini akan melupuskan keraguan terhadap persoalan ini, dan sebagai seorang yang dilahirkan Islam dan sebagai seorang Islam adalah sebaik baiknye berhati-hati terhadap persoalan yang timbul di benak jiwa kita ,dibimbangi akan membawa kepada rosakknya akidah dan tauhid kita kepada Allah swt

  berikut sedikit dalil dari al-quran berhubung dengan penciptaan Nabi Adam adalah manusia pertama diciptakan oleh Allah swt.

  oleh kerana saudara bertanya dan menyebut “Manusia” dalam soklan saudara maka saya menjawab ya Nabi Adam adalah manusia pertama. Tetapi sekiranya dalam soklan saudara menyebut “Makhluk” maka saya menjawab Nabi Adam bukan “Makhluk” pertama. Nabi Adam adalah “Manusia” pertama.

  Dan sesungguhnya kami telah menciptakan manusia (Adam) dari tanah liat kering (yang berasal) dari lumpur hitam yang diberi bentuk. Dan kami telah menciptakan jin sebelum (Adam) dari api yang sangat panas.
  (Surah al-Hijr: 26-27)

  Dan berfirman Allah taala ketika menyuruh mereka sujud kepada Nabi Adam:
  Berkata “apakah yang menghalangimu untuk bersujud (kepada adam) di waktu aku menyuruhmu?” menjawab iblis, “saya lebih baik daripadanya: engkau ciptakan saya dari api sedangkan dia engkau ciptakan dari tanah.”
  (Surah al-A’raf: 12)

  2-Sesunguhnya jin adalah makhluk yang diciptakan sebelum daripada manusia, telah terdapat berulang-ulang kali ayat yang menunjukkan tentang perkara tersebut, kisah Nabi Adam yang disebut dalam al-Quran berulang-ulang kali telah menerangkan: sesungguhnya iblis ialah daripada jin, sesungguhnya telah ada sebelum Nabi Adam a.s.

  3-Sesungguhnya mereka berantai-rantai, mereka mempunyai zuriat, telah berfirman Allah ta’ala:
  Dan (ingatlah) ketika kami berfirman kepada para malaikat: “Sujudlah kamu kepada Adam”, maka sujudlah mereka kecuali iblis, dia adalah dari golongan jin, maka ia mendurhakai perintah Tuhannya. Patutkah kamu mengambil dia dan turun-turunannya sebagai pemimpin selain daripada-Ku, sedangkan mereka adalah musuhmu? amat buruklah iblis itu sebagai pengganti (Allah) bagi orang-orang yang zalim.
  (Surah al-Kahfi: 50)
  __________________

 8. saya kagum dengan kajian ini….saya amat eminatinya….saya akan dapatkan buku itu. semoga Allah SWT memberikan kemudahan pada bel;iau untuk membuat kajian

 9. Dari uraian di atas dapat saya rumuskan sbb :

  Nabi Adam adalah manusia pertama yang diciptakan oleh Allah SWT tapi bukan di bumi. Ia diturunkan ke bumi dari surga karena kesalahan melanggar perintah Allah SWT.

  Sebelum Adam diciptakan atau diturunkan ke bumi di duga pernah ada mahluk lain yang diciptakan Allah SWT menempati bumi dan berbuat kerusakan yang sangat fatal sehingga menghancurkan keberadaan mahluk tersebut.
  Apakah mahluk itu berupa manusia ?
  Yang jelas kalau memang bisa menciptakan kekuatan untuk menghancurkan keberadaan dirinya sendiri di muka bumi jelas merupakan mahluk yang sangat cerdas bahkan lebih cerdas dari manusia jaman sekarang.

  Mahluk apakah itu ?
  Berapa lamakah masa mahluk itu berada di muka bumi ?
  Adakah peninggalannya yang dapat dibuktikan manusia jaman kini untuk dipercayai keberadaannya ?

  marilah terus kita kaji tanpa keluar dari petunjuk Illahi, yakni Al-Quran nur karim.

 10. uruslah akidah mu dulu….masalah sebelum atau sesudah masa manusia itu adaah urusan Allah…manusia takkan sanggup untuk memikirkannya…………Allahu Akbar…..

 11. Ada yg punya ebook nya ga??? Kirim ke email ku dong. Lbaji.jkrt@gmail.com. Maksih bgt ya…

 12. Salam semua,

  Sudah puas ku cari buku ini di malaysia. Siapa dapat bagi pertolongan…

 13. kopi o teh tarik

  yakjuj makjuj 2 dari keturunan adam la bro masnal..
  g bace blik qur-an and selongkar buku sejarah tol2..
  tapikan,aku ad persoalan yang harap sangat dijawab.. Adam diberi gelaran Bapa Manusia coz dia manusia pertama tapi Iblis pun diberi gelaran Bapa Jin,adakah dia jin pertama? kalau bkan,dgn makhluk ape plak dia mlakukan proses pembiakan untuk mendapatkan anak2 dia.
  aku taknak r jawapan bodoh cam..
  ” ala x semestinya bapa 2 dianggap permulaan. mcm music rock, org panggil Ramli sarep papa Rock tapi die bkan yg ptama knalkan music rock kat malaysia”
  jawapan 2 aku da try n bg aku x sesuai r..

  • salam…kopi o…setahu saya iblis tu ..atau azazil tu ada lah ketua para malaikat…mengikut pendapat umum)
   1…semasa kerosakkan berlaku di muka bumi ini (sebelum manusia)…oleh sesama jin…Allah swt telah menghantar malaikat..untuk menghancur dan bertempur dgn jin kerana keingkaran kaum jin kpd Allah swt dan suka merosakan bumi …setelah selesai mengalah kan jin…mereka dihalau ke laut ..gunung dan sebagai nya…dan diam disitu…malaikat terjumpa anak jin(azazil)..dan terus mendidik dan mengajar azazil taat akan Allah swt…sehingga amalan dia lah paling terpuji dan warak…sehinggalah kewarakkan dan ketinggian ilmu dia teruji…iaitu Allah swt tlh mencipta manusia…dan spt biasa sifat angkuh/ego tetap ada dlm diri Azazil….( dan ALLAH swt maha mengetahui)….
   2. ..maka dosa pertama telah berlaku di dlm syurga…iaitu sifat KIBIR(diharam kan masuk syurga walaupun ada sifat Kibir sekecil zarah pun…)
   3…dosa azazil bukan nya enggan beribadat pada Allah swt…cuma apabila dikeluar kan perkataan “AKU”..lebih baik dari Adam…( satu statement yg hanya layak di ucapkan oleh ALLah SWT …iaitu “AKU” MAHA AGUNG,HEBAT,KUASA…DAN SEBAGAINYA)….dan salah seterusnya enggan sujud pada Nabi Adam…
   4…kita mewarisi sifat berbicara perkataan ‘AKU’ ( tanpa disedari….AKU KAYA…AKU KUAT..AKU KUASA…AKU ADA ILMU TINGGI…SEMUANYAAAAA AKUUUU!!!…)…..tanpa disedari sifat ego wujud…hehehe…iblis tinggal kipas jer…biar marak api sifat keAkuan kiter…
   P/s harap betul mana yg salah…dah insan lemah..nak buat cam ner….

  • cari kat kubranewszamany.blogspot.com, ada penjelasan menyeluruh disana. terima kasih

  • aku order dan da sampai kat kedai, tapi belum gi amik lagi. kat jalan TAR.

 14. kalau cerita nabi adam dari palnet lain itu merupakan teori ttg UFO atau makhluk yang lain di luar angkasa.
  dan itu sungguh Absurd. Justru membawa kita untuk menyembah Jin/Setan.

  silahkan di klik dan download artikel2nya :

  http://www.betaufo.org

  isinya merupakan penyangkalan terhadap hakikat Tuhan.
  Apalgi tentang Bangsa Atlantis dan Lemuria.

 15. macamane na cari nie…

  hiih………….

 16. kalau ada pun manusia sebelum adam,
  yang terlintas di fikiran saya adalah jin.

  cuma kita tak pernah nampak jin tak semestinya jin tu tak wujud kan kan kan

 17. malaikat – dijadikan dari nur (cahaya).
  jin/ iblis – dijadikan dari api.
  manusia – dijadikan daripada tanah (tanah2 ini diambil oleh malaikat di bumi – rujuk al quran)

  apa yang hendak dibicarakan di sini adalah kejadian manusia adalah selepas dari bangsa malaikat dan jin. dan tuhan telah jadikan bumi dahulu sebelum kejadian manusia dimana malaikat jibrail, mikail dan izrail telah mengambil tanah yang paling baik di muka bumi. bumi pada masa tersebut telah pun mempunyai gunung-ganang, lautan, tanah dan tumbuh-tumbuhan. apa yang hendak dibahaskan di sini adalah SIAPAKAH PENGHUNI BUMI – MAKLUK SEBELUM MANUSIA? malaikat yang wajib yang diketahui hanya 10 – tetapi selain 10 malaikat ada ramai dan banyak lagi malaikat yang dicipta oleh allah yang menghuni langit dan bumi (cakerawala). apa yang nak saya nyatakan disini adalah, di manakah bangsa jin, iblis dan syaitan ditempatkan? dalam al quran telah menyatakan kewujudan bangsan jin ini dalam surah al jinn. samalah kita mencari penyelesaian tanpa memesongkan akidah….. insyallah

 18. Salam
  Dalam Al Quran ada menyatakan Jin di jadikan sebelum manusia dan jin juga penghuni bumi sebelum manusia. Jin mempunyai Akal yang hebat seperti ifrit dan bangsa Jin ini telah membuat peradaban yang sangat hebat sehingga tidak mampu ditandingi oleh peradaban manusia kerana kuasa yang dimiliki Jin atas kurniaan Allah. Jin juga mempunyai keturunan dan mampu untuk hidup beribu-ribu tahun. Persoalan sekarang ialah makhluk sebelum Nabi Adam ialah bangsa Jin yang mendiami bumi. Bangsa inilah yang telah membuat kerosakan dan pembunuhan di bumi. Nabi Adam diturunkan ke bumi untuk menjadi khalifah menggantikan bangsa Jin dan Nabi Adam adalah manusia yang pertama tiada manusia sebelum Nabi Adam.

 19. assalamualaikum..kt mane bleh dpt buku ni bro?leh bgtau x

 20. lamond bceck

  asssalmu alaikum. boleh saja kita percaya terhadap artikel2 di atas yang penting berpedoman kepada al quran n hadits

 21. kita berserah terhadap allah.. semua itu urusan allah.. tidak penting sama ada kita mengetahui atau tidak SIAPA MAKHLUK PERTAMA YG MENDUDUKI BUMI sebelum nabi adam.. sesetengah perkara patut kita pelajari, tp sesetgh tdk lah penting bgi kita.. tdk dilarang untuk kita tertanya2 tentang hal sedemikian.. yg pasti itu memang sifat semula jadi kita sebagai manusia yg mempunyai sifat ingin tahu.. sdh ada dlm al quran bahawa jin itu diciptakan sebelum nabi adam,bagi saya tdk mustahil bahawa kehidupan sbelum nbi adam itu adalah jin..krn tiada makhluk lain ciptaan allah yg kita ketahui slain yg tercatat d dlm al-quran..dan sifat jin sememangnya sama benar dgn crita2 yg d kemukakan penulis di atas.. byk bukti yg sdh terbahas oleh para pengkaji islam.. kita hanya cuba untuk mengekalkan akidah kita iaitu hanya allah yg maha berkuasa kpd seluruh alam ini..
  -itu hnyalah pendapat saya, maafkan jika saya tersalah dan diminta untuk d’perbetulkan..
  (semoha kita sentiasa berada di landasan akidah yg betul dan tidak dimurkai allah s.w.t yg maha agung)

 22. Salam sejatera kepada semua..
  Di sini saya ada sedikit ingin berkongsi ilmu dengan kalian mengenai Iblis Az’zazil Alahi’Laknat..Banyak pendapat2 ulama mengatakan bahawa Az’zazil itu dari golongan Jin dan ada pula yang mengatakan dari golongan Malaikat..Dalam Al’Quran dinyatakan bahawa Jin itu dicipta dari Api yang sangat panas dan Api tidak berasap (Al’Maarij dan As’Sammun).. Dan dalam Al’Quran pun menceritakan bahawa Iblis Az’zazil menyatakan dirinya dicipta dari Api..Tapi tidak dinyatakan bahawa dia dari golongan Jin..Dari segi mendalam,Az’zazil itu dicipta dari teras api yang sangat panas iaitu berwarna biru..Ada yang menyatakan bahawa berwarna putih..dan ekor hujung jilatan api di luaran itu diciptakan Jin..Dan cahaya dari api itu diciptakan Malaikat..Jadi sesuailah Iblis Az’zazil yang asal fitrahnya taat kepada ALLAH menjadi ketua kepada seluruh Malaikat,umpama Api menjadi sumber cahaya yang diciptakan oleh TUHAN..Dari pendapat Ibnu Mas’ud,Iblis Az’zazil itu asalnya dalam golongan Malaikat Al’Muqorrobin (Makhluk paling hampir dengan TUHAN) yang dipanggil Al’Jaan..Dikategorikan Malaikat Al’Jaan kerana Az’zazil itu sebelumnya adalah Ketua Penjaga Syurga diatas Malaikat Ridhwan A.S,Bendaharawan Syurga dan Penjaga Langit dan Bumi..Dia juga adalah Pembesar,Imam,Pensyarah dan Panglima segala Malaikat dan Pembesar Utama dari 5 Pembesar Malaikat (Arch’Angel) iaitu Jibrail A.S,Mikhail A.S,Izrail A.S dan Isra’fil A.S…Tapi setelah Adam diciptakan dari 7 jenis Tanah pilihan yang diambil oleh Malaikat Izrail atas perintah ALLAH S.W.T,lalu diperintahkan sujud kecuali Iblis Az’zazil..Kerana kederhakaan yang dilakukan itulah dia dikeluarkan dari senarai Malaikat,suaranya yang asal merdu untuk zikir telah hilang dan wajah fizikalnya yang indah cemerlang menjadi buruk kerana laknat dari TUHAN..Dia telah pun dikategorikan dalam senarai Jin sekaligus menjadi Pemimpin dan Raja segala Syaitan dan Jin..Wallahu’alam.

 23. pembunuh lucifer dan azazil...

  salamm semua… hhehe itulah allah swt tegaskan dari awal2 kenal diri kenal allah swt dia org kata ilmu sesat…seleweng dan gila…so sekarang siapa yg gila dan sesat??sehingga buta hati dan tak dapat melihat kebenaran berada dalam wajah sendiri..buka mata semua luas2..klu mahu melihat semua bukti2nya…adam bukankah adom..bererti kosong???dan hawa itu nafsu dengan sifatnya berkehendak?sekiranya apa yg aku lihat semuanya begitu curiga ttg allah swt itu masih berbilang2 wujudnya dan penzahiran awalnya termasuk pembuktian roh yg satu itu menzahirkan yg banyak? klu begitu roh adam,hawa,jin2,yajuj,makjuj?malaikat,azazil?dan kehidupan sebelumnya? hahahhah buta hati yaa…kamu rebus saja al quran itu dan air nya dibuat penerang hati kalian….bukahkah allah itu amat berseni?tersembunyi?tiada huruf dan suara?akan tetapi ia yg menzahirkanya semua itu sebagai kenyataan? hello kawan2…sekiranya mahu melihat wujud yg tidak nyata harus tetap melihat buktinya pada yg nyata…syariat dan yg tidak nyata itu di saksikan dengan perjalanan2 tarikat,hakikat dan makrifat melihat buktinya…bukanya mengunakkan mata kayu serta akal dunggu itu..melihat segala rahsianya..dan juga buktinya apa yg dikatakan khalifah dialam ini..kenapa? mau buktikan sesuatu yg tidak nyata walaupun di alam roh itu dengan hanya melihat dengan hakikat semata2??heheh..jangan tambah bodohkan jiwa mu dengan cerita kitab2 hindu kuno itu yaa..bagaikan dewa2 yg berlari2 di taman firdausi…hahahah
  kenapa terlalu sibuk mahu melihat kesemuanya bukti2 penzahiran diciptakan allah swt ataupun jin2..dan jugak kehidupan sebelum adam itu???heheheh lihat saja…habil dan qabil…mereka2 juga tahu bagaiman a mau mencari sesuatu kewujudan roh bersifat rasa nikmat yg tidak nyata itu melalui jalan yg nyata…kepuasan yg amat didahagainya melalui tubuh syariat adik dan kakaknya..walaupun pada saat itu masih tidak timbul soal sumbang mahram…kenapa?buka hati jangan buka seluar dan kain kawan2..ku…6666,ayat 144,suruh,30,juzud, dan 7 ayat,yaitu al fatihah banyak bersangkutan dengan kejadian adam a.s.dengan itu jugak klu tak membacanya jelas batal rukun wajib sembahyang 5 waktu sehari semalam dengan di bentuk semuanya sebanyak 17 rakaat dan di asingkan menjadi 5 waktu dengan rukun melakukan solat sebanyak 13 bermula dengan niat dan berakhir dengan salam..dan jugak al fatihah itu bermula dengan bismillahhirohhmanirrohinnnnn.tetapi sekiranya di lihat dengan jelas alif itu dirahsiakan tak di sebut..klu disebut al bismillahhirohhmanirrohinnnnn jadinya akan tetapi kita selalu menyebut dengan bismillahhirohhmanirrohinnnnn…dimana sebelum alif kan pasti bertitik,cecair,debu2,atom2,unsur2,dan sehingga nur allah itu sendiri di nyatakan nur muhammad,,dan kenyataan yg akan merungkai segala2nya.
  tak nampak lagi kaaa???? tu secara kasar…klu nak faham dengan lebih jelass..kena mengaji…laaa bukan mengaji nak cari pahala banyak2 nak baya ke surga…yg benar nak kenai allah swt…awalluddinmakfifatullahh..awai2 agama kenai allah bukan kenai jin2…ataupun setan dan sebagainya..
  klu nak tahu yg hampa dok pi tu..kitab kuno…hindu tu…adalah cerita2…dewa2 tu…mengaji kenal allah dulu..bukanya yajuj makjuj…klu nak cari makjuj yakjuj tokjuj..x hamput juj tu….hhehehe wellcome to our new world order..sure i can fly come to you…lucifer…freemason…klu jew takpa lagi dan rabbi2 dia org pun lawan dengan zionis dan freemason…

 24. pembunuh lucifer dan azazil...

  kawan2…banyak baca dan buat kajian ttg kitab2 tasauf teruamanya kitab2 ibnu arabi..jangan hukum pakai akai yg berpemandunya nafsu…takut2 jadi zindiq…banyak belajar dan menkaji ttg semua lah agama termasuk kitab2 samawi….jangan hipokrit dengan diri sendiri kerna secara terus tanpa berfikir…kerna pasti anda terus terang jugalah mencurigakan allah swt yg sentiasa bersama anda disetiap waktu dan masa 24jam….sehari semalam.
  adakah anda dan allah itu berpisah??????ingat syariat,tarikat,hakikat,makrifat. wujud ilmu,nur suhud,
  dosa,pahala,surga,neraka,
  tanah,air,api,angin,
  tida awal,akhir,zahir,dan batin akan tetapi dia lah jua menzahirkanya
  semua yg hampa nak tengok..dan mau pasti ada melalui kaedah2 yg telah banyak diterokai oleh para2 ahli2 sufi dan arifinbillahhh..
  allaa,saidina,nabi,dan rasul
  allah muhammad…
  ingatt cari muhammad pasti kenal allah swt…bukan cari yajuj dan makjuj ataupun azazil…maupun malaikat2….
  nabi muhammad saw…israj mairaj…sahabat kata emmm panass lagi tempat tidurnyaa…..hehheheh aku takut benda itu yg nanti hampa jumpa…nauzubillahhhh…

 25. pembunuh lucifer dan azazil...

  zat sifat asma afaal………bumi pun nama jin pun nama malaikat pun nama yakjuj dan makjuj pun nama azazil pun nama tuhan pun nama allah swt pun nama..so diri hampa sendiri ?????siapa..bukan hanya nama …bulu,kulit daging darah dan sebagainya…….dan keseluruh rumusan2 yg ada pada diri hampa tupun kan nama….so mana diri terdiri,terperi,sendiri,berdiri…yg menangung..semua unsur2 yg banyak pada yg satu sebagai khalifah diatas muka bumi di alam nyata…awat igat ilmu allah taala hanya nak pi surga dan nak kenal jin2 saja…dan nak pi surga dan neraka semua tak mau…semua yg indah2 saja mau yg sedap2 saja yg cantik2 saja,,,dan enak2 saja….ahahhahahaha..ingatt laaadeaayyy,,,habuk pun haq alla swt..bukan haq jin2…

 26. Anwar Sakarotul Maut

  Sayapun telah membaca buku ini, dan ternyata banyak sekali paparan-paran MID yang selama ini diluar dari perkiraan. Memang bahasanya sangat ilmiah dan susah di cerna oleh orang kebanyakan, sehingga untuk bisa betul-betul memahami, perlu mencermati pelan-pelan.
  Untuk membuktikan secara kongkrit penghuni bumi sebelum manusia memang sulit, tapi berbekal pertanyaan Jibril kepada Alloh SWT ketika Alloh SWT menciptakan Adam “Untuk apa Engkau ciptakan lagi makluq yang akan membuat kerusakan di muka bumi?”…maka.. sangat masuk akal kalo ada makluq sebelum manusia yang menghuni bumi dan mempunyai peradaban…

 27. bagai mana nak dptkan buku ini?

 28. malaikat daripada cahaya, jin daripada api, manusia daripada tanah. Binatang daripada apa? Tumbuhan daripada apa?

 29. Saya rasa mcm sangkakala menjawab banyak persoalan di sini….
  1. hidupan sebelu manusia
  Azazil yakni bangsa jin….mcm MID kate…golongan yg ada sayap etc, semua tu kan menepati ciri Jin…
  2. dari Surah Al-Baqarah yg bermaksud ” mereka (malaikat) berkata, “Mengapa Engkau hendak menjadikan (khalifah) di muka bumi itu orang yang akan membuat kerosakan padanya dan menumpahkan darah…“

  agak relevan kalau saya katakan malaikat sedang tujukan perosak itu adalah dari kalangan azazil ini

 30. Anang Mardi waluyo

  Saya yakin kalau adam dilahirkan seperti kita sebagai regenerasi sebelumnya.Kalau sebelum adam generesinya selalu membuat kerusakan dibumi ini,maka adam adalah generasi yg lebih baik dari sebelumnya.Adam terbuat dari tanah, maksudnya adalah terjadinya adam juga seperti kita,dimana orang tua kita makan makanan yang dihasilkan dari tanah misalnya beras,jagung buah buahan yang semuanya dihasilkan dari tanah.Makhluk sebelum adam telah dimusnahkan oleh Alloh,salah satu dari makhluk itu mungkin masih hidup dan melahirkan nabi adam.Inilah mungkin yang dikatakan Alloh bahwa adam terbuat dari sari tanah tanah.Sedangkan kata Alloh Siti Hawa terbuat dari tulang rusuk Adam, maksudnya adalah benih Siti Hawa diambilkan dari benih adam yang ada dirahim ibunya,sehingga Adam dan Hawa dilahirkan kembar,setelah dewasa ibunya meninggal dunia, tinggalah Adam dan Hawa hidup bersama, untuk selanjutnya melahirkan kita-kita ini.
  Semoga segala kebenaran kita pasrahkan pada Alloh Swt. Amiiin…… Anang Mardi Waluyo, (Anang_Mardi@yahoo.com)

 31. FazreenZulkipli

  Maafkan saya kalau tersilap tapi..asalnya jin iblis malaikat semuanya duduk di syurga…tapi apabila diciptakan Nabi Adam…dan Adam kemudiannya telah melakukan kesalahan bersama Hawa…lalu Allah murka dan lalu mencampakkan mereka ke bumi…persoalannya, sebelum Nabi Adam dimurkai Allah…iblis telah dimurkai dahulu atas kesalahannya bongkak dan tidak mahu sujud kepada Adam..dan apakah mungkin iblis dibuang kebumi dahulu sebelum Adam…??dan kemudiannya bersumpah akan menyesatkan umat Adam..??harap persoalan spt ini tidak akan menimbulkan kerosakan akidah di dalam diri…Amin

 32. terdapat byk pendapat berbeza2 tentang iblis sama ada berasal dri golongan malaikat.Ada riwayat yang mengatakan bahawa iblis itu asalnya daripada golongan malaikat,dan apabila ia ingkarkan allah.Allah telah melaknatnya dan dihukumkan khafir lalu menjadi iblis.
  Menurut pendapat yg lain iblis itu adalah daripada golongan malaikat yang dinamakan Al-jinn yang dijadikan daripada api yang sangat panas.Manakala malaikat itu dijadikan daripada cahaya.namanya menurut bahasa sirryaniyyah ialah Azazil.Dalam bahasa arab namanya ialah Al-harith(penjaga)dinamakan Al-Harith kerana iblis itu asalnya adalah penjaga syurga.iblis asalnya daripada malaikat yang paling patuh rajin dan banyak ilmu serta berkuasa diantara langit dan bumi.Kedudukannya yang mulia telah menyebabkan nya takbur lalu ingkarkan perinrah Allah seperti yang tersebut dalam Al-Quran yang akhirnya menjadi Iblis.
  Menurut Ibnu Masud Iblis itu merupakan satu Khabilah daripada kalangan malaikat yang dipanggil jinn.Dinamakan jinn,nisbah kapada syurga (Al-Jannah) keran ia adalah penjaga syurga.
  Menurut satu pendapat lain jin adalah mahluk yang telah mendiami bumi.Pada satu ketika terjadilah pembunuhan antara mereka menyebabkan perbuatan2 jahat begitu meluas.Allah S.W.T telah mengutus malaikat yang diketuai oleh iblis memerangi mereka.
  Ketika itu iblis adalah penjaga syurga.Bila ia berjaya menghapuskan jin ia merasa bangga diri dan berkata dalam hatinya” Sesungguhnay aku telah melakukan sesuatu yang tiada seorang pun boleh melakukan nya.Allah tidak menugaskan aku dengan urusan ini kecuali kerna keistimewaanku keatas seluruh malaikat”
  Iblis tidak memberitahu perkara yang terlintas dalam hatinya kapada sebaran malaikat tetapi Allah amat mengetahui apakah yang ada dalam hatinya.Inilah yang dikatakan oleh Allah kepada para malaikat seperti yang termaktub dalam surah Al-Baqarah 30.”Sesungguhnya aku lebih mengetahui apa yang kamu semua tidak tahu”
  Dinyatakan bahawa iblis bukan daripada jenis malaikat tetepi ketika kejadian itu berlaku iblis berada di kalangan malaikat.andainya iblis itu daripada jenis malaikat nescaya iblis tidak ingkarkan perintah Allah.Sifat malaikat yang utama ialah tidak melakukan maksiat atau ingkarkan Allah.
  Dlam kitab al-Jinn Wa-‘l-Afarait karanagan Muhammad kamil Hasan al-Muhami disebutkan bahawa kebanyakan ahli tafsir dan para cendiakawan Arab bahawa iblis itu adalah bapa jin .Manakala ulamak Masihi dan Yahudi menyangkal pendapat ini.Kalau iblis itu bapa jin pastinya ia mempunyai isteri.Tentang isteri jin ini tidak ada tersebut dalam mana2 sumber.Dalam al-Quran, surah al-Kalf:50 ada menyebut tentang zuriat iblis tetapi tidak menyebut tentang isteri iblis.
  Iblis adalah dari golongan jin.sebelum Nabi Adam A.S diturunkan kebumi adanya peradaban moden iaitu jin yg telah merosakkn bumi.Mengikut pendapat saya Iblis berkahwin dengan bangsa jin dan melahirkan keturunan syaitan.
  Iblis juga mepunyai banyak nama lain durujuk didalam kitab injil new testamoni dalam surah Mark 3:22 Matthew 10:25,12:24,27 dan Luke 11:15’18-19 seperti” Beelzabub”..”Lucifer”.Isaiah 14:3-20 dan Azazel dalam kitab Taurat Jew.

 33. Andrian Kurniawan

  Saya Bersaksi Tiada TUHAN selain ALLAH SWT, Dan Aku Bersaksi Muhammad Utusan ALLAH SWT …

 34. Wiseman Sorcerer

  Ada sesiapa boleh dapatkan nas/dalil mengenai Jin berdoa supaya manusia tak dapat melihat mereka?

 35. bagaimana malaikat dan bumi boleh tahu yg Allah nak jadikan adam adalah makhluk perosak sedangkan ALLAH baru berkata dan adam belum wujud lagi

 36. saya memang minat dengan cerita isa dawud ni, tapi ada sebahagiannya yang boleh diragui. Setelah banyak sumber yang saya baca, Allah telah menceritakan tentang perihal dan sifat manusia terlebih dahulu kepada malaikat, dengan sebab itu malaikat bertanya kenapa hendak dijadikan juga makhluk yang akan bawa bencana.

  satu lagi, mana isa dawud ni jumpa manuskrip yang menceritakan samiri dan pengikutnya ternampak lukisan di dasar laut? Boleh percaya ke manuskrip tu?

  Saya tak faham kiraan kewujudan nabi adam tu sampai 10 juta tahun, masa tu dinasour pun ada lagi.

  banyak fakta yang diragui setelah membuat banyak bacaan.

 37. Onestopcenter

  Dinasour? Permainan yahudi mengaburi sejarah kewujudan kaum sebelum nabi adam as. Pembacaan semata2 tidak boleh panduan.

 38. insan sultan

  assalammualaikum pada sesiapa yang beragama islam dari apa yang dibaca saya setuju dngan saudara sangkakala sememangnya ada peperangan antara malaikat dan jin dan disitulah asal usul azazil iaitu jin. saya fikir lebih baik kita selamatkan diri kita sendiri…jangan terlalu menyimpang jauh…syariat,tarikat,hakikat dan makrifat beserta tauhid kepada yang esa barulah lengkap…sedangkan syariat kamu buang jauuh2

 39. Saya ada trdgar juga org brcerita yg makhluk sblum manusia brnama Babuja. Ia ada ekor. Mereka telah merosakkan segalanya dan membunuh sesama sendiri. Tetapi Allah swt shaja yg thu. Jadi jangan trlalu taksub sangat ok.

 40. saya juga ada terbaca penulisan mengenai kewujudan bangsa Al-Hin atau bangsa Polip sebelum kewujudan manusia di muka bumi.. minta penjelasan drp sesiapa yg lebih arif tntg perkara ini..

 41. PENGETAHUAN MANUSIA ITU TERBATAS KITAB SUCI LAH JALAN PELURUS SEMUA TEKA TEKI DUNIA INI….ARYA SENNO DIDESA PANCA MULYA SUNGAI BAHAR 3 MUARO JAMBI

 42. Assalamualaikum….jka kalian mdalami ilmu alam bunian pasti akn mgetahui bangsa jin yg masih wujud shingga kini yg mgkin dr sebelum turunnya Nabi Adam as ialah bangsa Jin Bunian.hnya bangsa jin spesies bunian je yg Allah s.w.t pelihara kerana ketaatannya menyembah Allah yg esa.Bangsa Jin bunian juga spt manusia mmpunyai teknologi jam periuk dll juga.malah mgkin lbh hebat lg yg xde pd tamadun manusia. Wallahualambisawab

 43. Allah lebih mengetahui perangai manusia yang lebih mengejar perkara mistik berbanding mencari hukum-hukum syari’at dan ibadah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s