Bukti Dajjal Adalah Manusia (Bahagian 2)

oleh Ibnuyaacob

Sebelum ini saya telah membentangkan hujah pada bahagian 1 tentang mengapa tanggapan (Hipotesis) bahawa Dajjal sebagai suatu ‘konsep’ tidak boleh diterima. Kali ini saya akan membentangkan hujah ke-2 berkenaan Mengapa kita perlu percaya bahawa Dajjal itu manusia.

Saya juga meyakini (sepanjang pembacaan dan penelitian) bahawa Dajjal itu manusia bukan sahaja atas faktor hadith, tetapi melalui pembuktian perkembangan yang berlaku dalam sejarah dunia khususnya benua Eropah. Perkembangan yang berlaku ini sejak ratusan tahun dahulu didapati selari dengan perkembangan agama Judais yang juga mengalami perkembangan sejak ratusan tahun dahulu juga.

Berikut adalah sebab kedua mengapa saya katakan Dajjal itu manusia:

 • Penubuhan Illuminati pada 1774 di Perancis
 • Perjumpaan 100 tahun sekali para Rabbi (Paderi Yahudi)
 • Pernyataan-pernyataan yang terkandung dalam Protokol Pemimpin Zionis

Bukti 1 : Penubuhan Illuminati pada 1774 di Perancis

Pengasas Illuminati iaitu Adam Weishaupt merupakan seorang Profesor Undang-Undang di universiti Ingoldstald, Perancis. Sepanjang penubuhan Illuminati ini, Weishaupt telah menghasilkan suatu kertas kerja pada 1 Mei 1776 yang merangkumi perancangan-perancangan Illuminati untuk menguasai dunia bermula dengan negara-negara Eropah.

Perancangan tersebut ditulis dengan mengandaikan bahawa Yahudi dapat menguasai dunia dalam tempoh kurang dari 300 tahun. Kertas kerja perancangan ini telah diedarkan oleh untuk semua ahli-ahli Illuminati di seluruh Eropah. Namun demikian, pembawa buku rahsia Illuminati ini telah mati dipanah kilat pada 1784 semasa membawanya di Perancis.

Pihak berkuasa Perancis telah mengkaji dokumen rahsia ini dan mengedarkannya ke seluruh Perancis dan beberapa negara Eropah sebagai tanda amaran akan bahayanya pertubuhan Illuminati. Dokumen tersebut dikeluarkan semula dengan tajuk “The Original Writings of the Order and Sect of the Illuminati”.

Pada 1789, salah seorang pemimpin Freemason iaitu Robinson yang kurang sefahaman dengan Weishaupt telah menerbitkan suatu buku bertajuk “The Proof of a Conspiracy to Destroy All Governments and Religions”. Tujuan buku ini dikeluarkan adalah untuk memberi amaran kepada golongan Diraja Perancis tentang perancangan Weishaupt untuk mencetuskan Revolusi Perancis pada tahun yang sama iaitu 1789.

Dimana kaitannya penubuhan Illuminati dan kewujudan Dajjal?

Hujah yang akan saya kemukakan untuk mengukuhkan pendapat bahawa Dajjal itu adalah manusia ialah dengan membawa pembaca merujuk kepada dokumen rahsia Illuminati yang bertajuk “The Proof of a Conspiracy to Destroy All Governments and Religions” dan “The Original Writings of the Order and Sect of the Illuminati”.  Kedua-dua dokumen ini adalah pendedahan dari Robinson dan Polis Perancis pada 1780-an.

Persoalannya, dokumen tersebut mengandungi perancangan rahsia yang menyebut tempoh 300 tahun. Dalam pemikiran logik kita sebagai manusia biasa, mampukah kita merancang sesuatu perkara dengan mengambil tempoh yang begitu panjang ?

Di dalam dokumen tersebut menyebut bagaimana melaksanakan revolusi-revolusi di seluruh Eropah. Kemudian dokumen itu juga menyebut bagaimana menjatuhkan pemerintahan beraja negara-negara Eropah. Dalam erti kata lain, untuk menulis dokumen yang menceritakan perancangan seluruh Eropah, ia memerlukan seseorang yang pernah menjelajah ke seluruh dunia dan memahami segala bentuk kekuatan dan kelemahan kerajaan-kerajaan Eropah.

Persoalannya, benarkah dokumen tersebut  dari idea asal Weishaupt, sedangkan ia sibuk bekerja sebagai Profesor Undang-Undang di Ingoldstadlt? Selain itu dalam masa yang sama beliau juga sibuk dengan pembinaan Kuil Syaitan (Synagogue of Satan) di Gereja Katholik. Di manakah masa yang ia gunakan untuk mengkaji seluruh pentabdiran di semua negara-negara Eropah.?

Tidak lain tidak bukan, ianya adalah perancangan DAJJAL.

Bukti 2 : Perjumpaan 100 tahun sekali para Rabbi Yahudi.

Suatu yang agak aneh dan tidak terdapat pada mana-mana pertubuhan di dunia ini untuk membuat perjumpaan ialah ia mengambil tempoh yang begitu lama. Perjumpaan ini ialah perjumpaan 100 tahun sekali yang dihadiri oleh para Rabbi Yahudi yang menyokong Zionis dan idea One World Goverment yang diperkenalkan oleh Illuminati.

Perjumpaan 100 tahun sekali ini merupakan suatu perjumpaan rahsia, yang mana ia secara tidak sengaja didedahkan oleh Rabbi Reichhorn semasa berucap pada majlis pengkebumian Rabbi Semeon Bin Yehuda. Ucapan ini dilakukan pada 1869.

Dalam ucapan tersebut, Reichhorn menyatakan dengan jelas iaitu:

“Pada setiap 100 tahun kami Pendeta-Pendeta Israel, pada kebiasaannya akan berjumpa di Sanhedrin untuk meneliti kemajuan kita ke arah penguasaan dunia seperti yang telah dijanjikan oleh Jehovah, dan penaklukan kita ke atas musuh kita iaitu Kristian.”

Ucapan Reichhorn telah didedahkan oleh sebuah  penerbitan Rusia bernama La Vieilla France pada 21 Oktober 1920 (no. 195).

Dimana kaitannya ucapan Rabbi Reichorn dengan kewujudan Dajjal?

Kaitannya boleh dilihat pada tempoh perjumpaan yang ditetapkan dan pada beberapa prkataan yang terkandung dalam ucapan beliau. Tempoh 100 tahun adalah terlalu lama, sekiranya seseorang itu menghadiri perjumpaan pada hari ini, kemungkinan besar dia tidak mungkin lagi dapat menghadiri perjumpaan seterusnya. Ini kerana tempoh perumpan seterusnya adalah 100 tahun lagi.

Apakah rasionalnya perjumpaan itu ditetapkan tempoh selang masa 100 tahun. Seperti yang diketahui, 100 tahun bersamaan 1 abad. Setiap perjumpaan akan disertakan suatu laporan tentang perkembangan 100 tahun lepas. Mampukah kita membaca, menilai dan meneliti perkembangan 10 tahun lepas untuk dibuat perbincangan?

Dajjal tahu dia mampu hidup lama, malah dia tahu dia adalah manusia akhir zaman. Jadi apalah gunanya tergesa-gesa menetapkan sesebuah mesyuarat 10 tahun sekali atau 2 tahun sekali. Penetapan tarikh mesyuarat 100 tahun sekali sememangnya adalah untuk kemudahan Dajjal membuat pertimbangan dan penilaian ke atas perkembangan manusia.

Bukti 3 : Pernyataan jelas kewujudan Dajjal dalam Protokol-Protokol Rahsia Zionis

Bukti ketiga adalah bukti paling kukuh untuk menyokong hadith-hadith nabi, bukti pertama dan kedua yang telah dinyatakan sebelum ini. Para pemimpin Zionis telah mengeluaran kenyatan yang mengaku bahawa mereka sedang melakukan persiapan untuk menanti ketibaan Raja Yahudi mereka.

Para pemimpin Zionis tahu bahawa Raja mereka wujud dan akan muncul. Cara mereka (zionist) bekerja juga telah dengan sendirinya membuktikan bahawa mereka menantikan seseorang yang hebat yang bakal memerintah dunia kelak.

Pernyataan ini jelas apabila kita merujuk pada

Protokol No. 15  iaitu :

“Bila Raja Israel meletakkan di kepalanya yang suci, mahkota yang diberikan kepadanya oleh Eropah, beliau akan menjadi penjaga dunia. Mangsa-mangsa yang diperlukan olehnya mengikut kesesuaian mereka…”

Protokol No. 17 iaitu :

“….Melalui penyamaran ini, kita akan menyusup masuk ke dalam institusi Pope ini, dan memastikan bahawa kita tidak akan meninggalkannya sehinggalah kita telah menghancurkan seluruh kekuatan yang tinggal di dalam institusi ini. Raja orang Yahudilah akan menjadi Pope Sejagat yang sebenarnya, ketua bagi sebuah Gereja Antarabangsa.”

Kesimpulan

Maka benarlah apa yang dikatakan Rasulullah SAW dalam hadithnya iaitu:

“…sesungguhnya al-Masikh ad-Dajjal adalah seorang lelaki yang pendek, hujung tapak kakinya berdekatan sedangkan tumitnya berjauhan, berambut kerinting, bermata sebelah dengan mata yang terhapus.”

(Riwayat Abu Daud, kitab Taqrijul Misykat)

 
Advertisements

12 responses to “Bukti Dajjal Adalah Manusia (Bahagian 2)

 1. Sorry, but all of this thing is not strong enough if you arent putting hadith or Qur’an as the strongest support and clues for all of this materias.

 2. apakah da yg tau wujud djajal//

 3. My brother, pleas u email ke saya tentang sumber2 yang anda pakai itu shahih aapa tidak. klo bs beri penjelasan lbh rinci lagi. dwitoxity@yahoo.com

 4. Wallahu a’lam Bisawab

 5. saya rasa dajjal mempunyai kuasa yang hebat kerana berpaling tadah dari allah swt kemungkinan dajjal sebelum kiamat mencari pengikut yang hebat dikalangan manusia tak kira apa jugak bangsa atau agama dajjal dalam erti kata lain kejahatan dajall membawa kemusnahan kepada manusia islam dan persekitaran

 6. Mohd Nur Erfan Hanif

  Assalamulaikum Warah Matullah Hiwabarokatuh

  Please . Jangan buat cerita . Jangan nak sesat kan umat islam .
  al-Quran Penunjuk kita . Bukan rekaan Semata-mata .

 7. dari sudut konspirasi telah ada bukti, psl dajal orang islam mgkin ada yang tahu, jadi kita perbetulkanlah diri kita sebaik mungkin, just positif

 8. TIADA YANG MENYESATKAN KITA,SELAGI KITA TIDAK MENYESATKAN DIRI KITA,ALLAH BERI KITA AKAL FIKIRAN,NAFSU SERTA AL-QURAN DAN HADIS SEBAGAI IKUTAN DEMI KITA MELAWAN HASUTAN SYAITAN DAN MEMBINA JADI DIRI ISLAM DALAM DIRI KITA..DAJJAL ITU WUJUD DAN AKAN MENGANCURKAN KETAMADUNANA DAN PEGANGAN UMAT MANUSIA,ISLAM AM NYA KERANA DAJJAL PUNYAI SIFAT YANG SANGAT BOLEH PENGARUHI FIKIRAN MANUSIA MACAM KITA,HANYA IMAN KEPADA ALLAH DAPAT MENEPIS DARI TIPU HELAH DAN FITNAH DAJJAL..

 9. Coba analisa hadits tentang dajjal yg jumlah banyak sekali, dimana masing hadits selalu bertenatangan, ada yg mengatakan membawa api dan air, tak membawa apa-apa, ada mermata satu, ada dikeningnya bertulisan dajjal dll pokoknya menurut yg terbayang bagi manusia pembawa ceritalah, maka saya simpulkan hadits tentang dajal itu dho’if, sebab nabi itu maksum tidak mungkin berdusta, terhadap sahabat A ia cerita dajal membawa api dan air sedang terhadap sahabat B berkata dajal tak membawa apa-apa. dbg strsnya

 10. Pingback: Illuminati – Konspirasi Dajjal | ABC 114 UNITED

 11. yang pasti nya…hadis tentang dajjal itu sohih…bkn doif..nabi allah ISA a.s turun ke bumi melawan dajjal…dan ISA a.s memerintah bumi dgn syari’at nabi muhammad s.a.w…

 12. kalau memang seperti itu, berarti para rahib yahudi sudah bisa bertemu dengan dajjal, cuma keberadaannya sangat dirahasiakan. Apa bisa dikatakan seperti itu?
  Jika pertemuan para rahib itu 100 tahun sekali dengan dajjal, maka pertemuan berikutnya para rahib itu sudah mati, dan dajjal akan bertemu dengan generasi rahib yang baru. Berarti dajjal sangat-sangat menjaga kerahasian keberadaannyJika pertemuan para rahib itu 100 tahun sekali dengan dajjal, maka pertemuan berikutnya para rahib itu sudah mati, dan dajjal akan bertemu dengan generasi rahib yang baru. Berarti dajjal sangat-sangat menjaga kerahasian keberadaannyJika pertemuan para rahib itu 100 tahun sekali dengan dajjal, maka pertemuan berikutnya para rahib itu sudah mati, dan dajjal akan bertemu dengan generasi rahib yang baru. Berarti dajjal sangat-sangat menjaga kerahasian keberadaannyJika pertemuan para rahib itu 100 tahun sekali dengan dajjal, maka pertemuan berikutnya para rahib itu sudah mati, dan dajjal akan bertemu dengan generasi rahib yang baru. Berarti dajjal sangat-sangat menjaga kerahasian keberadaannya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s