Iron Maiden Dan Entiti Keyahudian

oleh Ibnuyaacob

Pergolakan yang berlaku antara Hizbullah dan Israel pada April 2006 dahulu telah mengejutkan ramai pihak. Keadaan menjadi huru-hara di Lubnan terutamanya kawasan pentadbiran parti Hizbullah.

Dalam drama peperangan itu pihak Israel telah mengalami kekalahan teruk dan amat memalukan sebagai negara yang mempunyai senjata tercanggih di dunia. Askar Israel dikalahkan hanya dengan AK-47 milik pejuang Hizbullah.

Namun dalam kesibukan peperangan yang brlangsung dari 12 Julai hingga 14 Ogos 2006 itu, terdapat sesuatu yang mencurigakan dan memeranjatkan.

Iaitu berkenaan dengan seorang juruterbang yang terlibat dalam operasi pemindahan rakyat Britain dari Lubnan ketika perang.

(Gambar) Vokalis utama Iron Maiden, Bruce Dickinson

Juruterbang itu dikenalpasti sebagai bekas penyanyi utama kumpulan Heavy Metal era 90-an iaitu Bruce Dickinson.

Bruce adalah juruterbang berlesen dan ketika menjadi juruterbang beliau juga masih lagi bergiat aktif dalam arena muzik, penulisan dan pelbagai rancangan televisyen.

Dalam operasi pemindahan rakyat 200 rakyat Britain itu, Bruce dilaporkan membawa pesawat Boeing 757 dari Lubnan dan mendarat di Lapangan Terbang Gatwick, London.

Adakah Bruce Dickinson Yahudi?

Beliau adalah seorang Kristian Katholik dan anak kepada mekanik tentera. Kehidupan Bruce ketika kecil hingga dewasa amat teratur dan pernah memasuki kem tentera dan universiti.

Bruce tidak menubuhkan Iron Maiden tetapi beliau diterima masuk setelah menjalani audition pemilihan vokalis selepas vokalis utama kumpulan itu dipecat.

Stratton Dihalau Dari Iron Maiden

 

(Kiri) Steve Harris (Kanan) Dennis Stratton

Kumpulan Iron Maiden amat dikenali sebagai cristian metal band dan dianggotai golongan racis kristian. Ketua kumpulan Iron Maiden iaitu Steve Harris adalah contoh terbaik golongan racis.

Semasa mahu menerbitkan album kedua iaitu Killers (1981), Harris telah mengenalpasti bahawa Stratton sebenarnya beragama Judais yakni seorang Yahudi.

Harris berkata; “”…and so, that is why Christianity advocates love, and…what? A what? A f***ing jew in our band!? GET OUT, JEW!”

Tanpa berfikir panjang Harris terus memecat Stratton atas alasan dia bencikan Yahudi dalam kumpulan Iron Maiden.

Apa yang boleh dibanggakan dengan Iron Maiden?

Tiada apa yang boleh dibanggakan, walaupun kumpulan ini terkenal sebagai anti-Yahudi tetapi pengaruh yang dibawa tetap tidak memberi kebaikan kepada golongan muda khususnya remaja Islam.

Namun sejak Bruce Dickinson menerbangkan rakyat Britain semasa Perang Hizbullah – Israel 2006 dulu, banyak majalah-majalah hiburan Yahudi memberikan pujian. Tambahan pula selepas itu Bruce juga terlibat dalam penghantaran pasukan bola sepak Ranger FC ke Tel Aviv untuk suatu perlawanan UEAFA Cup.

Ini sesuatu yang merunsingkan tentang siapa sebenarnya Bruce Dickinson? Adakah Steve Harris tidak perasan akan perkembangan aktiviti Bruce?

About these ads

14 responses to “Iron Maiden Dan Entiti Keyahudian

  1. Tak sumer Ahli Kitab/ kaffir harus dipandang jahat, dipandang serong kerana kita tidak tau apakah urusan seterusnya yg dibentang oleh Allah kepadanya. Mungkin dia seorang yahudi tapi pada akhir hayatnya, hatinya terbuka kepada jalan Allah. Sama seperti dengan orang2 Muslim. Ada yg pada akhir hayat mereka, mereka mati kekufuran, murtad habis-habisan.

    Jadi kepada penulis, tengok sendiri di cermin tentang diri anda. Sudah cukup kah iman anda hingga anda sanggup membuat penulisan yg setajam pedang Iblis dari sekadar tulis saje?

    Cuba baca article ini: http://www.egypttoday.com/article.aspx?ArticleID=6612
    Ia adalah 1 interview dengan bekas ahli Iron Maiden yg memeluki Islam.

  2. neutral_guy,

    tulisan artikel ni dikatakan “setajam pedang Iblis”. Gua tak nampak apa2 yg tajam pasal artikel ni.

    Cuma gua nampak seperti laporan je…dan takde pun penghinaan ke atas mana2 anggota Iron Maiden.

    Citer Harris memaki hamun Stratton tu pun gua rasa diambil dari wikipedia.org je.

    thanx!

  3. Neutral Guy,

    Nak harapkan ko, ape pun kau tak tulis psl yahudi. Ko punya address web pun tak blh nak bukak.

    Gua peminat setia Iron Maiden, tp gua terima artikel ni sbb itu pandangan orang.

    Be Quick or Be Deaddddddd…

  4. Neutral Guy!!!

    Sebenarnya, yg tajam spt pedang iblis bukanlah artikel ni, tetapi lirik2 lagu kumpulan rock barat yg menyesatkan umat Islam. Tiada siapa pun ambik peduli lirik-lirik artis luar yg masuk ke Malaysia ni.

    Nak harapkan k’jaan, jgn diharaplah… sedangkan inul daratista si simbol sex dangdut pun blh diluluskan..apatah lagu2 rock kafir.

  5. agaknya neutral guy tak faham artikel kot!!

  6. tempoyakmanis

    sapa nak senarai nama dajal2.. aku xjumpa la..

  7. IRON MAIDEN adalah Band orang2 Kafir..
    Knape ade orag2 islam jadi peminatnye..
    buat malu agama je..

  8. THE TROOPER

    itu hari baru je gi layan konsert maiden kat melbourne.
    minat muzik je.

  9. kengkawan, dari minat ke iron maiden… baik MYDIN. dapat gak membeli belah d sana.

    amacam kengkawan?

  10. yahudi dan nasrani tetap musuh Allah,rasulnya dan Islam…berpegang pd tali Allah iaitu alQuran dan Sunnah..dan pastinya tiada satu nas atau ayat atau sunnah mengatakan mendengar alunan lagu2 termasuk kumpulan nie adalah ajaran islam..dan yahudi itu tupu daya amatlah halus dan mereka amat bersabar didalam menyahudikan kita .

  11. sbnrnye iron maiden nie xpnah lak aku tgk die cemuh umat islam..iron maiden ok dri band yahudi mcm race against the machine..aku mnat dri kcik iron maiden..xpnah lak aku dgr iron maiden puja setan..mmglah die cristian ortodok tp dieorg xde lak ajak org puja setan mcm band pure black..dan mmglah iron maiden kafir..kt sbgai org islam tuhan bg akal blh tau beza yg mne bgus yg mne buruk..xsmstinye lagu metal je rosakkn ank melayu sbb xpnah aku dgr band metal ajak main dadah..hiphop ke ape ke sme je..dont judge the book by its cover..jgn trlalu cpt mghukum

  12. monster reicubus

    baru tau ada laman nie plak dari dulu tak tau nanti aku cari aper2 maklumat tentang iron maiden nie yg aku tau aku suka band nie pasal lagu dia orang cukup power……….

  13. angel ripper

    inikan cuma artikel aje hanya pandangan penulis, kalau pandangan org sumernya salah siapa yg betul? kalau tak boleh komen dan kritik hanya tutup mulut sunyilah dunia.. takkanlah asyik nak cerita pasal politik melayu yg takde wawasan dgn janji-janji palsu mereka. kita mahukan fresh knoweldge tentang keadaan dunia dan rahsia yg tersembunyi. syabas kepada penulis artikel ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s