Dr. Ashraf Marwan: Matinya Tali Barut Israel

oleh Ibnuyaacob

ashraf

Tepat jam 1.00 petang waktu London pada 27 Jun 2007, seorang lelaki Arab Mesir telah terjun dari tingkap apartmen di Carlton House Terrace, London. Lelaki yang terjun itu mati serta-merta di tempat kejadian dengan kecederaan teruk di kepala.

Selepas bedah siasat, pihak hospital dan polis London mengklasifikasi kematian itu sebagai ‘pembunuhan’ dengan niat ke atas mangsa. Kenyataan ini dikeluarkan secara rasmi oleh Metropolitan Police Service di London.

Anak mangsa, iaitu Jamal juga mempercayai bahawa bapanya Dr. Ashraf Marwan mati akibat dibunuh oleh seseorang ketika mangsa berada di kediamannya.

Kematiannya amat menyedihkan rakyat Mesir kerana Ashraf Marwan adalah orang kanan Presiden Hosni Mubarak dan juga seorang billionaire muslim yang terkenal di Kota London.

Menurut laporan akhbar The Guardian, sehingga sekarang kes pembunuhan Ashraf Marwan masih belum selesai. Fail kes telah dipindahkan untuk siasatan terperinci kepada suatu unit khas yang bernama Specialist Crime Directorate.

Apa yang mencurigakan kebanyakan penganlisis politik ialah pihak yang melompat-lompat membela kematian Dr. Ashraf Marwan sejak 2007 hingga sekarang ialah kerajaan Israel.

Sikap kerjasama dan kesungguhan yang ditunjukkan Israel dalam membantu siasatan kematian Dr. Ashraf telah membongkar siapa sebenarnya Dr. Ashraf Marwan itu.

Siapa membongkar aktiviti Dr. Ashraf Marwan?

Pada September 2002, seorang ahli sejarah terkenal berketurunan Yahudi iaitu Dr. Ahron Bregman telah menulis buku tentang Ashraf Marwan. Buku tersebut membuat andaian tentang fakta-fakta yang boleh disabitkan bahawa Ashraf adalah perisik bagi Israel.

Namun buku tersebut kurang diberi perhatian sehinggalah seorang bekas Jeneral dari Israel membuat pengakuan melalui temuramah dengan penulis buku bernama Howard Blum pada 2003.

Laporan berani dari bekas ketua risikan Mossad, Jeneral Eli Zeira telah membongkar bahawa Dr. Ashraf Marwan sebenarnya adalah perisik kepada kerajaan Israel sejak 1969 lagi. Tindakan mengejut Ziera membocorkan rahsia Dr. Ashraf telah mengakibatkan dirinya dikenakan tindakan mahkamah oleh Peguam Negara Israel.

ahron_zeira

(Kiri) Dr. Ahron Bregman (Kanan) Jeneral Eli Zeira

Sebelum itu, Ashraf juga disyaki pernah bekerja untuk beberapa agensi risikan lain iaitu MI6 dan Scotland Yard. Ini berdasarkan kerjasama luar biasa siasatan kematian oleh kedua-dua agensi ini dengan Mossad seperti yang dilaporkan oleh Howard Blum dalam akhbar Herald Tribune.

Tugas Sebenar Dr. Ashraf di Mesir

Atas desakan faktor kewangan yang kritikal, Dr. Ashraf telah mengambil suatu jalan mudah dengan terbang ke Israel pada hari kebesaran Yahudi iaitu Yom Kippur pada 1969. Ashraf telah menawarkan diri sebagai penyumbang maklumat kerajaan Mesir jika Israel sanggup membayar nilai-nilai wang yang tinggi.

Kesanggupan Ashraf menjadi tali barut sememangnya ditunggu-tunggu Israel. Sejak itu, apa sahaja fail sulit kerajaan Mesir akan sampai ke tangan Israel. Ashraf membawa sendiri fail-fail tersebut ke negara Israel tanpa sebarang curiga.

ashrafwed

(Gambar) Presiden Mesir 1966, Jamal Abdul Naser (Kiri) sedang bersalam dengan bakal menantunya Ashraf Marwan pada hari perkahwinan anak perempuannya, Muna. Abdul Naser sehingga mati tidak tahu menantunya adalah agen Mossad.

Fail-fail sulit kerajaan Mesir mudah dibawa keluar kerana sebelum berpakat dengan Mossad, Ashraf telah mengahwini anak perempuan Presiden Mesir iaitu Jamal Abdul Naser pada 1960-an.

Status menantu ini membuatkan Ashraf menjawat jawatan tinggi dalam pentadbiran kerajaan Mesir. Selain itu, Ashraf juga mengambil kesempatan atas kepercayaan bapa mertuanya terhadapanya untuk membocorkan segala pelan sulit mentger-menteri kabinet kepada Mossad.

Walaupun pemerintahan sudah bertukar ke tangan orang lain, status menantu kepada bekas presiden Mesir membuatkan ianya amat dipercayai oleh Presiden Mesir sekarang ini iaitu Hosni Mubarak.

(Kita berharap Khairy menantu Pak Lah bukan jenis Dr. Ashraf walaupun kemungkinan berlakunya kebocoran maklumat kerajaan Malaysia kepada Singapura adalah 110 peratus.)

Sejauh Mana Kekayaan Dr. Ashraf Marwan

Kekayaan Ashraf telah membawa gelaran billionaire kepadanya dalam masa yang singkat. Semua kekayaan itu adalah diperoleh hasil dari perpindahan fail-fail sulit kerajaan Mesir kepada Israel.

Berikut ialah beberapa aktiviti mewah Ashraf Marwan

  • Memiliki 3 peratus saham Kelab Bola Sepak Chelsea pada 1980-an.
  • Menjadi rakan kongsi dalam supermarket gergasi Haarods milik Mohamed Al-Fayed, iaitu bapa kepada Dodi al-Fayed yang mati kemalangan dengan Putri Diana.
  • Memiliki beberapa perusahaan membuat senjata di Mesir pada usia 29 tahun.
  • Mendapat untung sebanyak USD700 million hasil dari pembelian senjata melalui syarikat-syarikatnya dalam Perang Iran-Iraq 1980.

Kerjasama Ashraf dan Al-Fayed telah menonjolkan imej orang kaya Arab di Kota London. Tambahan pula anak lelaki al-Fayed iaitu Dodi hebat berasmara dengan Puteri Diana.

 

(Kiri) Putri Diana dan Dodi (Kanan) Mohamed Al-Fayed

Kami percaya, Al-Fayed tidak perlu membuat bising di akhbar-akhbar mengatakan kematian anaknya Dodi dan Diana adalah “konspirasi” pihak-pihak tertentu. Al-Fayed sepatutnya melihat sendiri rakan kongsinya itu yang secara semulajadinya adalah tali barut Israel.

Jika rahsia kerajaan bapa mertuanya sendiri boleh dibocorkan hanya kerana wang, apatah lagi Al-Fayed yang hanya insan biasa yang tiada fail rahsia.

Siapa pembunuh Dr. Ashraf Marwan?

Sehingga sekarang, tiada siapa pun tahu tentang punca kematian sebenar si laknat ini. Kematiannya terlalu misteri dan sukar diketahui puncanya walaupun dibuat pelbagai penyelidikan profesional oleh agen-agen Mossad sendiri.

Sesetengah pemerhati mengatakan Ashraf mati kerana membunuh diri disebabkan beliau telah mengetahui rahsia aktivitinya telah didedahkan oleh agen Mossad sendiri. Menurut pemerhati juga, tindakan membunuh diri adalah jalan terbaik kerana pendedahan oleh Eli Ziera itu hanya akan membuat dirinya diburu oleh para pejuang Islam.

Bagi badan perisik Israel, Mossad, MI6, CIA dan Scotland Yard, mereka meyakini bahawa kematian itu adalah dirancang dan dilakukan oleh seseorang. Badan-badan ini mengesyaki bahawa ia dilakukan oleh agen-agen perisik dari kerajaan Mesir atas arahan presiden Hosni Mubarak.

Namun begitu, apa yang menarik perhatian dan misteri ialah bukan kerana siapa yang membunuh Dr. Ashraf Marwan. Tetapi ia lebih kepada persoalan bekas-bekas agen Mossad sendiri.

Misteri pembongkaran rahsia sulit Israel

Persoalan yang tiada jawapan dan amat merunsingkan kerajaan Israel sehingga sekarang ialah…

Mengapa sejak tahun 2000 semakin ramai bekas-bekas perisik Mossad di Israel mula mendedahkan rahsia kerajaan mereka?

Mengapa pendedahan itu dibuat oleh agen-agen Mossad yang berketurunan Yahudi sendiri?

Dan yang lebih merungsingkan ialah mereka ini bersungguh-sungguh mendedahkan hal-hal sulit tanpa rasa takut akan sebarang ancaman dari kerajaan mereka sendiri. Malah mereka juga sanggup berhadapan tindakan-tindakan mahkamah Israel yang tegas.

Wallahu’alam…

perhatian_down

8 responses to “Dr. Ashraf Marwan: Matinya Tali Barut Israel

  1. HAI nama saya adalah mia adina...saya sekarang nie da tak makan sangat dah sayur bayam..saya sekarang nie suka makan ice cream vanilla..

    Rahsia “besar” Fatah di ambang pembongkaran

    Oleh: Maszlee Malik

    Di kala media barat sibuk menjaja pergaduhan ataupun pertelingkahan di antara HAMAS dan Fatah, di Gaza lain pula yang berlaku. Semenjak kerajaan HAMAS berjaya mengusir agen-agen AS dan Israel yang berselindung di sebalik pertubuhan Fatah, pelbagai isu menarik timbul di Gaza. Di kala media-media barat sibuk mengatakan Gaza berada di dalam kekecohan, HAMAS mengadakan pemberontakan, dan juga peperangan saudara telah terletus di Gaza, pimpinan Fatah di Gaza telah membuat kejutan. Di dalam keadaan tersebut, mereka muncul menjelaskan keadaan sebenar yang berlaku.

    Para pemimpin Fatah di Gaza yang diketuai oleh Husam al-‘Udwan pada 17 Jun 2007 telah menuntut pimpinan tertinggi Fatah untuk memecat Muhammad Dahlan dan konco-konconya dari Fatah. Menurut mereka, beliaulah dalang yang memecah belahkan rakyat Palestin. Mereka menuduh beliau sebagai agen AS dan Israel yang ditugaskan untuk memastikan rakyat Palestin berperang sesama sendiri. Kenyataan akhbar tersebut yang berlangsung di hotel Ramattan, di Gaza itu telah disiarkan secara langsung oleh beberapa badan penyiaran negara-negar Arab termasuk stesyen televisyen al-Jazeera.

    Di kala Dahlan mendapat sokongan dari Mahmoud Abbas, para pemimpin senior Fatah yang lain pula giat menentang. Hanya mereka yang dijanjikan kekuasaan dan juga mempunyai agenda yang sama dengan Dahlan sahaja menyokong Mahmoud Abbas mengenai sikap beliau itu. Apa yang menarik mengenai Muhammad Dahlan?

    Di antara kesan daripada penguasaan HAMAS ke atas Gaza ialah kejayaan mereka mententeramkan suasana di Gaza. Di kala Tebing Barat kini menyaksikan para anggota pasukan keselamatan di bawah pimpoinan Mahmoud Abbas giat menangkapdan membunuh para aktivis dari fraksi-fraksi perjuangan Palestin yang lain, di Gaza rakyat hidup dengan tenang sahaja. Di para pimpinan Fatah yang dilantik Abbas sedang berebut membahagi-bahagikan habuan dari luar yang sepatutnya disalurkan kepada rakyat, para pentadbir Gaza tidak menghadapi masalah tersebut. Di kala keadaan di Tebing Barat menjadi semakin rumit dan tegang, di Gaza kini rakyat sudah mula dapat meneruskan kehidupan mereka kembali. Mengapa?, semuanya kerana ketiadaan Muhammad Dahlan dan konco-konconya.

    Bukanlah sesuatu yang rahsia mengenai kejayaan HAMAS merampas segudang senjata yang dikirimkan oleh AS kepada Muhammad Dahlan dan anggota keselamatannya untuk mengadakan revolusi berdarah di Gaza. Bukan lagi rahsia juga penemuan dokumen-dokumen korupsi para pimpinan fatah semenjak zaman Arafat lagi di pejabat-pejabat kerajaan dan juga pejabat Fatah selain daripada kondom-kondom yang berteraburan dan masih segar selepas digunakan. Bukan lagi rahsia juga penemuan fail-fail rahsia mengandungi segala maklumat konspirasi AS dan Israel yang melibatkan pembunuhan para pemimpin Palestin dan pejuang-pejuang mereka. Bukan lagi rahsia juga, sepertimana yang dilaporkan oleh Wall Street Journal penemuan dokumen-dokumen rahsia yang menunjukkan kerjasama di antara Muhammad Dahlan dengan CIA dan juga Mossad.

    Bukan sekadar dokumen-dokumen yang ditemui, malah segala maklumat perisikan dan juga alat-alat perisikan terkini telah berjaya jatuh ke tangan HAMAS. Hal ini amat membimbangkan rumah putih dan juga Tel Aviv. Hal ini telah diperakui oleh Michael Scheuer, mantan pegawai tertinggi jabatan “counterterrorism” pihak CIA yang telah meninggalkan badan perisikan tersebut semenjak tahun 2004. Di dalam sebuah artikel yang ditulis bersama oleh Cam Simpson dan Neil King Jr di Wall street Journal, Scheuer mengaku pernah terlibat membekalkan para anggota Fatah di bawah Dahlan dengan pelbagai maklumat dan latihan mengenai teknologi perisikan yang terkini.

    Hal yang sama diakui oleh Efraim Halevy, mantan pegawai tertinggi badan perisikan Israel, Mossad. Beliau mengakui bahawa AS telah melaburkan modal yang banyak untuk pembinaan infrastruktur perisikan tercanggih di kalangan anggota Fatah di bawah Dahlan demi menjayakan agenda mereka di rantau berkenaan. Segala maklumat yang strategik dan penting itu kini berada di tangan “pihak yang tidak sepatutnya”. Hal ini merupakan satu ancaman kepada AS dan Israel. Beliau walau bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai kekuataan yang dipunyai oleh HAMAS berdasarkan maklumat dan juga infrastruktur perisikan terkini yang telah berjaya mereka perolehi.

    Avi Dichter, menteri keselamatan awam Israel dan juga mantan pengarah tertinggi Shin Bet, badan perisikan Israel yang lain pula menyatakan perkara yang sama. Beliau mengakui bahawa kini HAMAS telah menguasai teknologi perisikan “Signit” (Signal Intelligent) yang hanya dimiliki oleh AS dan Israel. Beliau enggan mengulas kekuatan terkini HAMAS untuk menangkis sistem perisikan Israel dengan infrastruktur yang mereka miliki.

    Keadaan menjadi bertambah runcing bagi AS, Israel dan Fatah apabila para pegawai Fatah di Gaza telah turut membantu HAMAS untuk menggunakan segala prasarana tersebut. Mereka juga turut membantu HAMAS untuk mengetahui lebih banyak rahsia mengenai konspirasi Fatah-AS dan Israel melalui Dahlan. Berbekalkan kekuatan yang diperolehi oleh HAMAS ini, Ditcher mengatakan bahawa HAMAS kini sudah mengetahui kemampuan teknologi musuh mereka. Perkara ini akan membuatkan mereka berpotensi untuk melawan semula sistem perisikan dan serangan yang dimiliki oleh Israel. Beliau juga mengakui bahwa persenjataan yang dimiliki oleh HAMAS kini merupakan satu “bonus” dan durian runtuh bagi gerakan tersebut. Senjata-senjata yang mereka hanya berjaya memperolehinya melalui penyeludupan yang memakan masa bertahun-tahun kini telah berjaya mereka miliki selama beberapa jam sahaja dari tangan para pejuang Fatah pro-Dahlan.

    HAMAS juga telah berjaya menawan tiga pejabat rahsia perisikan yang pernah digunakan oleh Dahlan dan konco-konconya. Ketiga-tiga pejabat “rahsia” tersebut telah beroperasi semenjak Dahlan menjadi menteri keselamatan dalam negeri pada tahun 1996 lagi. Dahlan yang telah dilatih oleh mantan pengarah CIA, George Tenet telah menjadi agen CIA di Palestin untuk tujuan menghancurkan para pejuang Palestin. Beliau juga telah digunakan oleh CIA untuk menjadi sumber perisikan mereka ke atas negara-negara Arab lain di Timur Tengah.

    Menurut pemimpin senior HAMAS, Dr Khalil al-Hayya, kini pihak perisikan dan profesional HAMAS sedang meneliti segala maklumat dan dokumen yang mereka perolehi. Menurut beliau, segala maklumat tersebut mempunyai perincian setiap seorang dari kalangan perisik Fatah yang bekerja untuk AS dan Israel, lokasi mereka, dan segala maklumat terperinci mengenai kegiatan perisikan mereka pada masa lalu dan di masa akan datang. Dr Khalil juga mendedahkan betapa para perisik Fatah bukan sahaja menjalankan usaha perisikan di bumi Palestin sahaja, malah mereka juga menjalankan usaha perisikan di negara-negara Arab yang lain untuk kegunaan AS dan Israel. Apabila ditanyakan oleh para wartawan mengenai negara-negara mana yang berada di dalam sistem perisikan Fatah. Beliau hanya manamakan tiga buah negara dahulu, iaitu Mesir, Arab Saudi dan juga UAE.

    Dr Khalil juga mendedahkan penemuan fail-fail sulit skandal dan korupsi pemimpin-pemimpin Fatah yang berada di tangan Dahlan suatu waktu dahulu. Fail-fail tersebut telah digunakan oleh Dahlan untuk memastikan mereka semua tunduk dan mengikuti perintahnya agar tidak didedahkan. Keadaan ini menjadikan para pemimpin Fatah kini sudah tidak senang duduk. Pemimpin tertinggi Fatah, dan juga musuh Dahlan di dalam Fatah, Jibril Rjoub juga telah menyokong kenyataan Dr Khalil. Menurut beliau, kegiatan Dahlan dan konco-konconya telah lama diketahui oleh para pimpinan Fatah yang lain. Rjoub menamakan mereka sebagai agen kepada kuasa luar.

    Perkara ini walau bagaimanapun disangkal oleh Bruce Reidel, mantan pegawai CIA untuk rantau timur tengah selama 30 tahun dan penasihat kepada presiden Bush dan Clinton. Beliau tidak menafikan bahawa AS memang telah banyak membantu Fatah di dalam bidang perisikan. Beliau juga tidak menafikan betapa pihak perisikan Fatah di bawah Dahlan telah banyak membantu AS untuk mendapatkan maklumat yang penting. Walau bagaimanapun beliau meragui kenyataan Dr Khalil mengenai operasi perisikan Fatah untuk AS di luar Gaza dan Tebing Barat. Beliau menyindir pihak perisikan Fatah dengan mengatakan bahawa mereka selalu ingin membuktikan kemampuan mereka walaupun tidak diminta.

    Seperkara yang lebih memeranjatkan ialah keterlibatan Dahlan dan konco-konconya di dalam usaha pembunuhan para pemimpin Palestin seperti Yaser Arafat, Syeikh Ahmad Yasin, Dr Abdul Aziz al-Rantisi dan lain-lain lagi. Lebih menarik, perancangan pembunuhan Dr Khalil sendiri telah berjaya beliau temui di dalam dokumen-dokumen berkenaan. Beliau walau bagaimanapun telah terselamat dari percubaan pembunuhan beliau pada bulan Mei yang lalu. Perkara ini telah membuatkan ramai lagi di antara para anggota Fatah di Gaza kini telah mula hilang kepercayaan terhadap presiden Mahmoud Abbas yang telah mempertahankan Dahlan dan mengikuti arahan AS serta Israel.

    Apakah pula sikap Muhammad Dahlan?

    Semenjak pembongkaran rahsia besar ini oleh pihak HAMAS, beliau telah meletakkan jawatan di dalam pentadbiran Abbas dan enggan membuat apa-apa kenyataan kepada pihak media.

    source:http://al-ahkam.net/home/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=44229&mode=thread&order=0&thold=0

  2. Assalamualaikum,

    Mari kita flagkan blog pedestrianinfidel.blogspot.com dan surind.blogspot.com kerana Allah

  3. Hamba Allah

    Assalamulaikum,
    Saudara lekir,
    apakah maksud anda dengan “men’flagged’kan blog pedestrianinfidel.blogspot.com dan surind.blogspot.com kerana Allah?”
    bukankah blog pedestrianinfidel itu sendiri menghina agama Islam tercinta?

  4. flag tu maksud die nak ban blog tu sebab die menghina agama Islam..kita ban blog tu sebab kita sayang agama Allah..tu nama dia flag kerana Allah..

  5. Hamba Allah

    Assalamulaikum..
    Saudari Sarah,terima kasih atas penerangan anda. Saya masih baru dalam bidang ini.Masih banyak yang perlu dipelajari.Sama-sama lah kita membantu saudara-saudara umat Islam kita dalam meluaskan pengetahuan kita supaya tidak diperkotak-katikkan oleh kafir laknatullah..
    Wassalam…

  6. WhiteShadow

    flag?…er…ukan bendera ke?…hehehe…

  7. hai,sy ani..dulu sy suka sgt makan ais krim vanilla tp sejak kuar artikel tentang keraguan status halal ais krim,sy dh jrg makan:)

    memang ini la balasan pd si pengkhianat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s